fbpx

PREKINUTA PREDSTEČAJNA NAGODBA GORTANA: Stanko Zrilić i Zdravko Galić zlouporabili prava iz porezno dužničkih odnosa?

Postupak predstečajne nagodbe za tvrtku Gortan Zadar prekinut je jer je otvoren postupak utvrđivanja zluoporabe prava u porezno-dužničkom odnosu. Tako stoji u rješenju Suzane Budišćak Kupčinec, predsjednice nagodbenog vijeća, uz napomenu kako će se taj postupak nastaviti čim se donese zaključak o tome je li zlouporabe bilo ili nije. U međuvremenu, vjerovnici te nekoć moćne zadarske građevinske tvrtke, mogu podnijeti zahtjev za stečaj.

U obrazloženju za istragu koju je pokrenula pročelnica zadarske poslovnice Porezne uprave Stoja Mučaji, nevedeno je kako je početkom 2011. godine Gortan Zadar otpustio 140 radnika nakon čega su svi oni prijavljeni u tvrtku kćer Gortan građenje koja obavlja istu djelatnost.

Upravo to je porezne djelatnike navelo na sumnju da su Stanko Zrilić kao osnivač i član Uprave društva te član Uprave Zdravko Galić, kao odgovorne osobe zlouporabili prava iz porezno dužničkih odnosa.

Stoga je naloženo da se utvrdi jesu li odgovorne osobe Zrilić i Galić umanjili imovinu društva u svoju korist ili u korist neke druge pravne ili fizičke osobe. Drugim riječima, pratit će se trag novca i tako istražiti je li došlo do preusmjeravanja novaca iz Gortan Zadra u neku drugu tvrtku ili račun fizičke osobe što je u konačnici rezultiralo nelikvidnošću ove građevinske tvrtke i gomilanjem dugovanja za svoje porezne obaveze.

Izvor: Zadarski list/ZDanas