fbpx

Prvi putnici u Gaženici ipak na jesen

Kad idućeg ljeta boduli krenu trajektom u Zadar, hoće li pristajati na goloj ledini ili u 185 milijuna eura vrijednoj Novoj luci Zadar u Gaženici?

Ako bi se dalo suditi po stavovima izrečenima na nedavno održanom sastanku “Otočnog sabora” u Zadarskoj županiji, odgovor na ovo “biti ili ne biti” pitanje mogao bi zvučati otprilike ovako: da na Markovu trgu stoluje vlada HDZ-a, boduli bi sigurno dolazili u međunarodnu trajektnu Novu luku Zadar s putničkom zgradom površine 32.000 četvornih metara, vrijednom 50 milijuna eura.

Budući da je na Markovu trgu koalicijska vlada, boduli će po najgorem ljetnom “zvizdanu” izlaziti iz trajekta na neobrađenu ledinu s nekoliko nabacanih kontejnera – “pogodnijih za stoku nego ljude” – koji “glume” putničku zgradu. Točan odgovor, naravno, uvelike ovisi o tome uz pomoć čije stranačke iskaznice interpretirate stvarnost, no kako je istina obično negdje između, po odgovore smo krenuli na lice mjesta, u Gaženicu.
Izvođač se ne žuri

– Prema potpisanom ugovoru za posljednju fazu izgradnje Nove luke Zadar, faze LOT II i LOT III A, radovi trebaju biti završeni do 24. svibnja ove godine. Preostale radove mogli bi završiti i puno prije toga, ali izvođaču se ne žuri jer zbog ranijeg završetka neće dobiti nikakve bonuse. Preostali su nam još radovi na asfaltiranju površina i prometnica te uređenje gatova, njihovo opremanje odbojnicima i priveznim napravama – kaže glavni nadzorni inženjer Nove luke Zadar Ivo Babalić iz tvrtke IGH.

U Zadar je došao prije tri godine, ravno s gradilišta u Dubrovniku, gdje je radio na proširenju kruzerskog terminala u Gružu.

– Izgrađeni su svi gatovi, svi obalni zidovi i ribarska luka. Izgrađen je čak i dio obalnog zida buduće gospodarske luke, odnosno kontejnerskog terminala planiranog u nastavku trajektne luke. Izgrađeno je sve što je ugovorima dosad bilo predviđeno, osim zgrade putničkog terminala, koja ionako spada u iduću fazu, LOT III B – kaže inženjer Babalić.

Zgrada putničkog terminala glavna je priča. Gradonačelnik Božidar Kalmeta i njegovi istomišljenici smatraju da je država trebala završiti Gaženicu prema prvotnom projektu, sa zgradom putničkog terminala površine tri i pol nogometna igrališta i vrijednom 375 milijuna kuna, što je nekoliko desetaka milijuna kuna više nego sve što su Grad Zadar i hrvatska država u posljednjih 10 godina dali za izgradnju kompletnog sportskog centra na Višnjiku, uključujući sve obveznice, kredite, kamate i infrastrukturu! Je li to bilo opravdano, uključujući i plan da se 60 posto svih budućih prihoda luke ostvaruje iz zgrade putničkog terminala?

– Ne znam kako je to bilo zamišljeno da zgrada čini 60 posto prometa, ali država je odlučila da neće financirati tako skupu zgradu, nego će njezinu izgradnju prepustiti onomu tko se bude odlučio i za operativno upravljanje lukom – kaže ravnatelj Lučke uprave Zadar (LUZ) Emil Bilić i dodaje da LUZ zajedno s tehničkim savjetnicima iz francuske tvrtke EGIS izrađuju moguće modele dovršetka Gaženice, odnosno izgradnje putničke zgrade.

– Kad dobije sve prijedloge, Ministarstvo će odlučiti po kojem ćemo modelu graditi putnički terminal. Istodobno tražimo i operatera koji bi, uz izgradnju terminala, preuzeo i dio pomorskog prometa. Dok se ne pronađe najbolji model, država se odlučila na privremenu zgradu putničkog terminala – kaže Bilić, uz napomenu da će izbor modela po kojem će luka biti dovršena biti poznat najkasnije u ožujku.

Neće biti “ledina”

– Modeli gradnje mogu uključivati novo projektiranje, gradnju i upravljanje ili samo gradnju i upravljanje zgradom terminala u predviđenim gabaritima, ali sigurno sa znatno jeftinijim materijalima i drugim uštedama – ističe Bilić.

Prema riječima Emila Bilića, privremena putnička zgrada imat će površinu od 850 kvadrata i bit će izgrađena do 1. srpnja, koštat će desetak milijuna kuna, kao i privremeni objekt za MUP i Carinu uz granični prijelaz na gatu broj četiri. Putnička zgrada bit će napravljena od montažnih elemenata (kontejnerskih), imat će dvije etaže s velikom zajedničkom čekaonicom, prostorije za prodaju karata, kapetaniju, ugostiteljske sadržaje, trgovinu, sanitarni čvor, uredske prostore, klimatizaciju…

Neće, dakle, biti “ledina”, no hoće li sve to u srpnju uistinu dočekati otočane, teško je reći. Zgrada još nema lokacijsku dozvolu, a ako je LUZ i dobije do kraja siječnja (dakle, bez izmjena prostornog plana, što je upitno), treba koji mjesec za građevinsku dozvolu, a potom i međunarodni natječaj za izvođenje radova koji, vele, traje pet mjeseci.

Kad se svemu tom pridoda i činjenica da je preseljenje planirano u špici sezone, logičnije je očekivati da će Gaženica prve putnike primiti tek na jesen.

Zadar s tri aerodroma

Inženjer Ivo Babalić zainteresirao nas je pričom o gosparu Vlahu Đurkoviću, bivšem dugogodišnjem ravnatelju dubrovačke Lučke uprave i jednom od naših najboljih stručnjaka za pomorske luke koji je, kaže, uvijek favorizirao Zadar upravo zbog Gaženice.

– On mi je govorio da Zadar, odnosno zadarska luka, s obzirom na položaj, ima tri aerodroma: Zagreb, Zemunik i Split. Odnosno da je Zadar jedini grad u Dalmaciji koji preko unske pruge i luke u Sisku ima izlaz na kanal Rajna – Majna – Dunav. Zahvaljujući prirodnom položaju, on je u Gaženici vidio sve prednosti koje Zadar ima u odnosu na druge jadranske luke, u smislu čvorišta brze prometne povezivosti, kakva je rijetka na cijelom Sredozemlju.

Spor dug 11 godina zbog višemilijunskih dugova između Vodovoda Zadar i Vodovoda i odvodnje iz Benkovca

 Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas