fbpx

RAZOTKRIVENA Žena koja je tvrdila da je preživjela tragediju Titanica obična je varalica

Da su se njezine tvrdnje pokazale točnima ona bi imala pravo na bogato obiteljsko nasljedstvo

Žena koja je za sebe tvrdila da je preživjela dvogodišnjakinja iz tragedije Titanica, kći imućnih Hudsona i Bess Alison koji su poginuli na brodu, ipak je bila – obična varalica.

Helen Kramer prvi je put 1940. izjavila da je ona Loraine Allison, dijete koje je s roditeljima i sedmomjesečnim bratom Trevorom bilo na Titanicu. Hudson Allison bio je bogati kanadski poduzetnik koji je putovao s obitelji i velikom pratnjom pomoćnog osoblja. Kad je brod udario o santu leda malenog je Trevora, koji u tom trenutku nije bio s roditeljima, spasila sluškinja Kramerovih koja ga je sa sobom ponijela u čamac za spašavanje.

Vjerovalo se da su svi ostali iz obitelji Allison, i otac i majka i kći, poginuli. Trevor je umro 1929. Helen Kramer zalud si je dala puno truda ne bi li je prihvatili rođaci Allisonovih kojima se predstavljala kao njihova preživjela kći Hudsona i Bess. Za očekivati je bilo da je s njezinom smrću, 1992., slučaj pao u zaborav. No, vratio se pod lupu javnosti 2012., na stogodišnjicu potonuća Titanica kad je Debrina Woods, unuka Helen Kramer, na nizu foruma počela iznositi slučaj njezine bake.

Ubrzo je napravila web stranicu i počela govoriti da planira napisati i knjigu. Tvrdila je da je pronašla bakin kofer koji je bio pun dokumenata koji osvjetljuju obiteljski slučaj. Potom je pokušala stupiti u kontakt s rođacima Allisonovih i susresti se s njima. Na koncu je od toga morala odustati jer su Allisonovi angažirali odvjetnike koji su je zatražili da prestane.

Tu nije kraj. Debrina Woods došla je na ideju da pepeo svoje bake prospe po obiteljskoj grobnici Allisonovih u Chestervilleu u Ontariju. Uspjeli su je spriječiti.

Da su se njezine tvrdnje pokazale točnima ona bi imala pravo na bogato obiteljsko nasljeđe. Rasprava je dovela do toga da se naposljetku uključila i Tracy Oost, istraživačica Titanica, forenzičarka s kanadskog sveučilišta Laurentian. Oost i njezine kolege predložile su Woods i članovima obitelji Allison da sudjeluju u provjeri DNK. Pristala je sudjelovati Sally Kirkelie, nećakinja Lorraine majke. Woodsova je – odbila. No, sudjelovala je njezina sestra po majci, Deanne Jennings.

Testovi nisu otkrili vezu između Kramera ili Woods i obitelji Allison, dokazli su da su sumnje obitelji bile točne. „Allisonovi nikada nisu prihvatili tvrdnje gospođe Kramer, ali su one izazivale stres. Prisiljavale su ih da se nose s bolnim sjećanjima. Želio bih zahvatili Deanne Jennings i Sally Kirkelie za davanje DNK, jer su time konačno zaustavile ovo maltretiranje.“, kazao je David Allison, unuk Hudsonova brata Percy Allison.

Izvor: JL