fbpx

Revizija još može utvrditi istinitost prijavljenih dugova VOX-a

Što se to događa u predstečajnim nagodbama? Ovaj se postupak posljednjih godinu dana tumači kao jedini spas za brojne posrnule tvrtke, za spas hrvatskog gospodarstva, no u zadnje je vrijeme sve očitije da tu ima i nekih čudnih situacija. Izgleda kao da se velikim poreznim dužnicima pogoduje, a malima i onima koji uredno plaćaju svoje obveze ostaje čuđenje. Svi znaju da je recimo jedan Al Capone do odlaska u zatvor bio nekažnjavani građanin “od ugleda”, ali je otišao u zatvor zbog poreznog duga. A kod nas država nekima dugove oprašta umjesto da ih strpa u zatvor.

Prema nedavno objavljenim podacima, pokretanje postupka predstečajne nagodbe ukupno je zatražilo više od 5.800 tvrtki, od čega je nagodbu je do sada sklopilo njih samo 614 ili 10,5 posto, a gotovo 3.500 tvrtki otišlo je ili će otići u stečaj. Prema dosadašnjoj praksi oni s manjim dugovima, do dva milijuna kuna duga, nekako se normalnije rješavaju – otpiše im se kamata a glavnica ostaje, umjesto redovnih kamata od 12 posto odredi se povoljnija od 4,5 posto, a možda bude i nekog počeka.

No ovo što se događa oko predstečajne nagodbe VOX-a d.o.o. je nešto sasvim drugo, pobuđuje sumnje u razne dogovore, čak fiktivno prikazivanje potraživanja da bi se realni dugovi drastično umanjili. To je već ovih dana više puta prezentirana priča o smanjivanju VOX-ovih dugova za 56 milijuna kuna, odnosno za 70 posto od prikazanih 80 milijuna kuna. Jučer je iz Trgovačkog suda Zadar otpremljeno rješenje o predstečajnoj nagodbi i tjedana dana nakon objave na Fini teče rok za žalbe na ovakvo rješenje. Žalbu mogu izraziti, kako nam je rekao sudac Tomislav Jurlina, svi vjerovnici, a nagodba se može pobijati i tužbom. Treba vidjeti hoće li se u ovih desetak dana tu nešto dogoditi, jer je Porezna uprava imala dvojaki pristup – na zadarskoj razini su bili protiv, a iz središnjicu su bili za takvo rješenje.

U slučaju predstečajne nagodbe VOX-a spor je u prikazanim potraživanjima i neprihvaćanju jednog rješenje Porezne uprave Zadar. Zadarski su poreznici, naime, utvrdili da su potraživanja Rena Sinovčića prema VOX-u u svibnju prošle godine iznosila 18 milijuna kuna. Kasnije su ta potraživanja nestala, a pojavilo se potraživanje bivšeg trenera Dalibora Zebića u iznosu od 21 milijun kuna. Ministarstvo financija je imalo potraživanja od oko 8 milijuna kuna, jer je utvrđeno da nije plaćen PDV kod prijenosa dugotrajne imovine tvrtke VOX d.o.o. radi se o vrijednosti medijskog centra pored Kauflanda u gradnji) u temeljni kapital tvrtke VOX Centar. To ne bi bilo ništa posebno, jer je VOX d.o.o stopostotni vlasnik VOX Centra, ali u vrijeme otvaranja predstečajne nagodbe prenose se udjeli u vrijednosti preko 22 milijuna kuna na Dalibora Zebića, a pored toga je bilo i onih 18 milijuna kuna Sinovčićevih tražbina.

U slučaju ovakvih velikih predstečajnih nagodbi pitanje je istinitosti prikazanih potraživanja i na koji su način vjerovnici pristali na koncepciju da im se otpišu. Na zadarskom području još nije bilo primjera nagodbi s otpisom od 70 posto potraživanja, a vjerojatno nema puno takvih primjera ni u cijeloj Hrvatskoj.

Eto zašto je ovih dana u medijskoj kući VOX toliko uzbuđenja oko dovršenja postupka predstečajne nagodbe, prozivki svih onih koji se usude nešto javno reći. Još sve nije gotovo, državni organi mogu cijelu stvar još jednom preispitati, samo pitanje je žele li to.

Izvor: Zadarski list/ZDanas