fbpx

SABOR O SNIŽENOM REJTINGU “Vrijeme je da Vlada počne raditi, a ne kemijati i baviti se PR-ovskim pričama’

Sniženje kreditnog rejtinga Hrvatske, što je učinila agencija Standard & Poor’s, rezultat je nečinjenja i nesnalaženja aktualne Vlade, a danak će platiti radnici, građani i gospodarstvo, ocijenili su jutros u Hrvatskom saboru oporbeni HDZ i Hrvatski laburisti.

Agencija Standard & Poor’s snizila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB.

Ocjenu kreditne agencije Standard&Poor’s Ivan Šuker je parafrazirao rekavši kako je Vladi poručeno: “Gospodo, nažalost niste ništa učinili ni po pitanju proračuna i fiskalne konsolidcije, niti što se tiče reformi”. “Vrijeme je da počnu raditi, a ne kemijati i izmišljati i baviti se PR-ovskim pričama”, poručio je Šuker.

“Ovo je, nažalost, možda najzloslutnija i najdirektnija poruka onima koji vode Hrvatsku, rezultat nečinjenja i nesnalaženja aktualne Vlade, a danak će platiti građani i gospodarstvo”, ocijenio je Ivan Šuker (HDZ).

Skreće pozornost na obrazloženje koje dala Agencija, a koje, kaže, nikada nije bilo tako jezgrovito, nikada jasnija poruka Vladi da je na “krivom putu”.

S&P SNIZIO KREDITNI REJTING HRVATSKE

Standard & Poor’s u obrazloženju navodi da “smanjenje rejtinga odražava naše stajalište da su mjere ekonomske i proračunske politike, koje je hrvatska Vlada dosad uvela, nedovoljne za poticanje gospodarskog rasta i dovođenje javnih financije na održiviji put”. “Vjerujemo da je konkurentnost gospodarstva i dalje slaba, među ostalim, zbog rigidnosti tržišta rada i složenog poslovnog okoliša”, navode u toj agenciji.

Šuker apostrofira i procjenu Agencije da je u 2013. godini hrvatski BDP pao otprilike 1 posto, a suprotno prethodnim prognozama, pa se očekuje da će se recesija nastaviti i u 2014., šestu godinu zaredom.

“Smanjenje kreditnog rejtinga i obrazloženje zašto je to učinjeno, posljedica je rada Vlade”, ocijenio je HDZ-ov zastupnik, ističući da se Hrvatskoj šalje i poruka da nije iskoristila prednosti ulaska u Europsku uniju.

“Krajnje je vrijeme da nam Vlada prestane prodavati maglu”, poručio je Šuker, procjenjujući da će Hrvatska ove godine imati deficit veći od 20 milijardi kuna, da već sada broj nezaposlenih prelazi 376 tisuća, da još nema ni najava raspisivanja natječaja za investicije koje bi trebale dati gospodarski efekt.

“Sniženje kreditnog rejtinga pokazatelj je rada Vlade”, suglasan je i laburist Branko Vukšić, čija stranka, napominje, ima određeno mišljenje o kreditnim agencijama koje su “često nepravedne i znaju biti reketarske”.

Vukšić proziva Vladu da nije ispunila obećanje iz Plana 21 o provođenju reformi u prvih šest mjeseci, premijeru Milanoviću zamjera što je u saborskom ‘aktualnom prijepodnevu’ na svako pitanje koje se ticalo ekonomije odgovarao s ‘da’ ili ‘ne’, što osim pošalica zastupnici nisu čuli ni jednu analizu.

“Evidentno je da hrvatska Vlada u dvije godine nije pronašla način kako zaustaviti pad proizvodnje i nezaposlenosti”, kaže Vukšić.

“Zvono dugo zvoni na uzbunu, upaljeno je crveno svjetlo, građani su dešperatni, svi to vide, no nitko ne vidi iz Vlade”, tvrdi laburist i zaključuje: “Osim bahatosti, nismo dobili ništa”.

Izvor: JL