fbpx

Šegon odbio otići, Linić zatražio razrješenje!

Ministar financija Slavko Linić je na zahtjev predsjednika Vlade Zorana Milanovića zatražio razrješenje pomoćnika ministra gospodina Branka Šegona koji nije želio dobrovoljno odstupiti, priopćila je Vlada RH.

Zoran Milanović natjerao je Linića da smijeni Šegona zbog afere Pomoćnik koju je otkrio Index. U intervjuu za Dnevnik Nove TV Milanović je izjavio da Šegon više nema njegovo povjerenje iako i dalje ima povjerenje svog ministra, te da zbog toga mora otići.

U istom je nastupu Milanović otvoreno kritizirao i Linića, kojem je poručio da se “nije iskazao”. Ostavio je otvorenim i prostor za smjenu svog ministra financija, kazavši da će do kraja mandata sigurno još biti promjena u Vladi.

Liniću je Milanović zamjerio što i dalje čvrsto stoji iza svog pomoćnika. U više navrata je Linić kazao da je oko kredita kojeg je Šegon dobio od HBOR-a sve čisto. Zanimljivo je istaknuti da je Šegona donedavno branio i sam Milanović. Pred zastupnicima u Saboru rekao je da mu nije jasno zbog čega se Šegona kritizira, te napomenuo da je njegov hotel najljepši objekt na cijeloj Korčuli.

Podsjećamo, afera Pomoćnik otvorena je nakon što je Index objavio da je Šegonova firma Facta vera od Hrvatske banke za obnovu i razvoj dobila 31 milijun kuna kredita, od čega polovica otpada na državni novac. Predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a upravo je Šegonov šef Linić.

S obzirom da u sudski registar nije bilo upisano da je Šegon upravljačka prava u obiteljskoj firmi prenio na odvjetnika, te da je njegov sin Toni Šegon javno potvrdio kako on upravlja firmom Facta vera, pokrenuta je i istraga Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Internu istragu pokrenuo je i HBOR. No, uprava te državne banke zaključila je da je u Šegonovom kreditu sve čisto, s čime se složio i Nadzorni odbor pod Linićevim predsjedanjem.

Linić je od samog starta stao u obranu svog pomoćnika, a njegovo Ministarstvo financija optužilo je Index da je izmislio aferu. Podsjetimo, nakon što je Index objavio članak o Šegonovom kreditu, Ministarstvo financija nekolicini je medija poslalo priopćenje u kojemu je navelo da je Indexov tekst “pun neistina i objeda” na račun pomoćnika ministra Branka Šegona.

U cijelu priču uključila se i kriminalistička policija, koja je upala u HBOR istražujući Šegonov kredit. Istraga je i dalje u tijeku pa se tek treba saznati je li Milanović u pravu kada kaže da u ovoj aferi ne vidi elemente kaznenog djela.

Izvor: index.hr