fbpx

Skup o Gaženici: “Vlada će nas kontejnerima vratiti 30 godina unatrag”

Otočni sabor organizirao je skup o državnim linijama u obalnom prometu i posljedicama preseljenja trajektnog prometa sa zadarskog Poluotoka u Gaženicu. Dominirale su poznate teze o potrebi završetka treće faze luke po prvotnom planu, ali i iskazivanje straha od prometnog kaosa i štete koja bi za zadarski turizam mogla nastati 1. srpnja, za kada je Vlada najavila da trajekti prelaze u novu luku.
U Zadar preko Ancone

– Grad Zadar i dalje čvrsto i nepopustljivo stoji pri svom stavu da se zgrada putničkog terminala izgradi po prvom projektu, ali Ministarstvo prometa najavljuje privremeno rješenje, iako ocjenjujemo da čak ni za to nema zakonskih mogućnosti za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole. Osim toga, ne vidimo ozbiljne pripreme ni za to privremeno rješenje i sumnjamo da će i takva zgrada biti dovršena do ljeta. Unatoč tome, ide se na preseljenje trajektnog prometa usred sezone kad se može očekivati nered, prometni kaos i štete za turizam, što ozbiljna država sebi ne bi smjela dopustiti – izjavio je zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić pozivajući Vladu i ministra Hajdaša Dončića da se vrate izgradnji Gaženice u cijelosti i odustanu od “privremenih kontejnera”, te da preseljenje odgode za jesen.

Vrančić je dodao da čuje kako će za prijem putnika biti iskorištene i “barake za radnike, a to je jad i za svaku je osudu”, jer putnicima ne bi bio pružen zadovoljavajući standard i komfor kada bi 2,5 milijuna putnika na raspolaganju imalo kontejner.

Saborski zastupnik i načelnik Preka Ante Jerolimov pozvao je otočne načelnike, mjesne odbore i stanovništvo da “demokratskim putem pokušaju spriječiti preseljenje trajektnog prometa u nezavršenu Gaženicu jer ćemo s kontejnerima biti vraćeni 30 godina unatrag”. Jerolimov je ustvrdio da će otočanima Zadar biti bliži preko Ancone negoli preko Gaženice jer im se produžuje i poskupljuje putovanje. Jerolimov je ustvrdio da je “laž i obmana da nema novca za planiranu izgradnju Gaženice”, kada Vlada troši 100 milijuna za nove automobile, te da ministar Hajdaš Dončić “o pomorstvu ne zna ništa”.

Nitko iz Ministarstva

– Iz Preka nam treba osam trajekata i 12 putničkih brodova, a sada se za sedam sati ujutro, kada putuje 500 putnika, predviđaju trajekti za samo njih 250 – rekao je Jerolimov.

– Zadar ima 2,5 milijuna putnika i praktično ni jednog četvornog metra zatvorenog putničkog terminala, osim prostora “Jadrolinije” za prodaju karata. Do sada je u Gaženicu uloženo oko milijardu kuna, a za privremeno rješenje se sada predviđa jedan posto tog iznosa i ja sam skeptičan da to može funkcionirati, a da otočani i putnici budu zadovoljni – rekao je direktor Županijske gospodarske komore Denis Ikić upozoravajući da putnike na platou Gaženice očekuje 50 stupnjeva te se postavlja pitanje kako organizirati promet iz 200 kvadrata zatvorenog prostora privremenog terminala.

Načelnik Sali Zoran Morović je upozorio na prometnu izoliranost sjeverozapadnog dijela Dugog otoka, zbog čega je zatražena dodatna putnička linija za Brbinj.

Ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet Ivan Franičević rekao je da će po izračunima Agencije od 2,5 milijuna putnika, jedan milijun i dalje stizati na Poluotok, dok će ostali u Gaženicu.

– Od Zadra do Preka sada izvan sezone ima 101 putovanje, a ubuduće će biti 56 trajektnih i 56 brodskih linija, a putovanje će biti ubrzano za 34 minute. Agencija će tražiti trajekte s kapacitetom od 500 putnika i brzinom od 12 nautičkih milja. Dodatna linija za Brbinj stajala bi četiri-pet milijuna, i to tek treba vidjeti jer EU ne dopušta subvencioniranje takvih linija, a naši podaci pokazuju da su neke od takvih linija na svega 10 posto popunjenosti – kazao je Franičević, te sugerirao Vrančiću da Grad Zadar inicira sastanak s ministrom prometa kako bi se utvrdilo hoće li Gaženica biti spremna 1. srpnja, da se ne bi dogodila sramota usred sezone.

Međunarodni natječaj za izbor brodara na liniji Zadar – Preko trajat će pet mjeseci, a ako sve vezano uz Gaženicu ne bude do 1. srpnja gotovo, možda bi se preseljenje moglo odgoditi za jesen, rekao je Franičević, uvjeren da “Gaženica nema alternativu jer trajektno pristanište na Poluotoku nema uvjete i ne zadovoljava nikakve standarde”.

Otočni je sabor na ovaj skup pozvao i predstavnike Ministarstva prometa, ali se nitko od njih nije pojavio.

Radovi po planu

– Radovi u Gaženici idu planiranim tempom, gatovi su završeni, prometnice se grade, a lokacijska dozvola za privremeni terminal će uskoro biti izdana i Gaženica će 1. srpnja biti spremna za puštanje u promet. Dotle bi trebalo poraditi na sinkroniziranju svih popratnih službi kako bi sve to zaživjelo – rekao je Emil Bilić, ravnatelj Lučke uprave Zadar, te dodao da nezadovoljstvo otočana brojem linija i kvalitetom brodova ostaje isto bez obzira gradio se terminal kao čvrsta ili privremena zgrada.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas