fbpx

Spor dug 11 godina zbog višemilijunskih dugova između Vodovoda Zadar i Vodovoda i odvodnje iz Benkovca

Punih 11 godina je između Vodovoda Zadar i Vodovoda i odvodnje iz Benkovca trajao sudski spor zbog višemilijunskih dugova za isporučenu, ali neplaćenu vodu. Zadarski Vodovod je spor pokrenuo još 2002. godine smatrajući da mu Benkovčani duguju devet i pol milijuna kuna za vodu koju nisu platili u razdoblju od 1997. do 2001. godine, a na taj iznos se očekivala i kamata.

U proteklih 11 godina sporenja pale su dvije presude Općinskog suda u korist zadarskog Vodovoda, ali su žalbama obje srušene unatoč tome što nitko ne osporava postojanje duga prema Vodovodu Zadar.

– Prošle godine je, odlučujući o žalbi iz Benkovca, Županijski sud u Zadru preinačio te dvije presude pa je ispalo da nam ne moraju platiti dug, a mi smo od Vrhovnog suda zatražili reviziju postupka i još uvijek čekamo konačni ishod – kaže direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek.

No, nakon lanjske presude Županijskog suda, iz Benkovca je nedavno stigao zahtjev da Vodovod Zadar pokrije sudske troškove “teške” milijun i 200.000 kuna, i to uvećane za kamate, pa se u javnosti počelo spekulirati da će to ugroziti poslovanje i u pitanje dovesti čak i isplate siječanjskih plaća u zadarskom Vodovodu.

– Razgovarao sam s Hrvojem Burom, direktorom Vodovoda i odvodnje Benkovac, pa smo se dogovorili da ipak svatko plati svog odvjetnika, jer i mi smo mogli aktivirati neke naše pravomoćne ovrhe prema njima, a nismo to htjeli učiniti svjesni u kakvim smo gospodarskim prilikama. S obzirom na stare probleme u međusobnim odnosima, dobro je što smo se dogovorili da bez suda i pokretanja novih sporova riješimo ono što možemo. Mi uredno poslujemo, a plaće su isplaćene još 9. siječnja – navodi Matek, ne očekujući financijske poteškoće u poslovanju poduzeća.

Kako se isporuka vode prema Benkovcu nastavila i nakon 2002. godine i traje sve do danas, zadarski Vodovod je i za te dugove pokrenuo tužbu, ali taj sudski postupak još uvijek nije završen, pa u Zadru očekuju da će i ti dugovi, kudikamo veći od onih iz razdoblja od 1997. do 2001. godine, biti predmetom razgovora između dvaju komunalnih poduzeća.

– Problem s dugovima se vuče još od 90-ih godina, kolega Bura i ja smo ga naslijedili, pa nam sada ne preostaje ništa nego postići neku vrstu dogovora oko vraćanja dugova. Kakvo će rješenje biti dogovoreno, ovog je trenutka vrlo teško reći – zaključuje Tomislav Matek najavljujući novu rundu pregovora.

Izvor: Slobodna Dalmacija/Zdanas