fbpx

Tisno otima Vransko jezero Zadarskoj županiji?

Nakon što je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin (SDP) zatražio da se sjedište Parka prirode Vransko jezero iz Biograda na Moru preseli u Betinu na otok Murter, za što je dobio i potporu Skupštine Šibensko-kninske županije, komisija Ministarstva zaštite okoliša i prirode i pomoćnik ministra za zaštitu prirode Nenad Strizrep, obišli su prije nekoliko dana lokacije PP Vransko jezero te prostorije zgrade u Betini koju Općina Tisno predlaže kao prostor za upravu i prezentacijski centar PP Vransko jezero.

Klarin je, kako doznajemo, već protekle godine poduzeo širu akciju preuzimanja Parka prirode i do detalja razradio plan. Sastao se i s ministrom zaštite okoliša Mihaelom Zmajlovićem te mu prezentirao plan premještanja uprave i otvaranja prezentacijskog centra PP Vransko jezero u Betini.

– Načelnik Tisnoga Klarin je predsjednik Županijskog odbora SDP-a Šibensko-kninske županije, pa kao tzv. SDP-ov “mladi lav” u ovom vremenu vlasti Kukuriku koalicije želi ugrabiti što se ugrabiti može, sve pod krinkom tobože lošeg upravljanja Vranskim jezerom, govori Knez.

Prema tvrdnjama načelnika Općine Tisno, Park prirode nikad nije ni trebao pripasti Zadarskoj županiji, međutim, to se dogodilo kad su lokalne HDZ-ove vlasti svojedobno šutke prihvatile naredbu odozgo i predale vrijedni teritorij, tvrdeći da veći dio zemljišta katastarski pripada Šibensko-kninskoj županiji, odnosno Betinjanima koji su vlasnici terena oko Prosike, gdje je u davnoj prošlosti prokopan kanal između Vranskog jezera i murterskog mora.

– To su tek priče za malu djecu. Jedini razlog što je Biograd sjedište Parka je u tome što se 90 posto površine nalazi u katastarskim općinama Biograd i Pakoštane, tvrdi Knez.

Na naše traženje za pojašnjenje inicijative za preseljenje uprave Parka prirode iz Biograda u Tisno, iz Ministarstva zaštite okoliša smo dobili ovakav odgovor:

– U prosincu je održan sastanak načelnika Općine Tisno Ivana Klarina i ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića vezan uz inicijativu Općine Tisno za premještaj uprave Parka prirode Vransko Jezero u Betinu. Načelnik Klarin je ministru Zmajloviću iznio plan premještanja uprave i otvaranja prezentacijskog centra PP Vransko jezero u Betini te istaknuo da se inicijativa temelji na činjenici da do danas nije adekvatno iskorišten turistički potencijal Vranskog jezera. Načelnik Klarin smatra i da bi se premještanjem uprave JU u Betinu ostvarili preduvjeti za poboljšanje po pitanju zaštite prirodnog bogatstva. Ministar Zmajlović saslušao je prijedloge i potvrdio da će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode razmotriti inicijativu i zahtjev Općine Tisno.

Izvor: Zadarski list/ZDanas