fbpx

U Kuli Jankovića Međunarodni sveučilišni centar

Centar ima podršku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i obitelji Desnica, ali ga treba podići na razinu Sveučilišta da može preuzeti bogatu mrežu aktivnosti koja se ondje razvila

Sudionici okruglog stola “Desničini susreti i Kula Stojana Jankovića: iskustva i razvojne mogućnosti”, koji je održan jučer u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, podržali su potrebu oživljavanja Međunarodnog sveučilišnog centra u Islamu Grčkom koji bi nastavio aktivnosti koje se godinama vode u Kuli Jankovića.

Centar je formalno osnovan i ima podršku Sveučilišta u Zagrebu i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te obitelji Desnica, ali ga treba podići na razinu Sveučilišta i dati mu snagu da može preuzeti bogatu mrežu aktivnosti koja se ondje razvila, kazala je prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Melita Kovačević.

Trenutačno se provodi revitalizacija Kule Jankovića i područja Ravnih kotara kroz kulturne revalorizacije, izgradnje mira i poticanja društveno-gospodarskog razvoja, a financira se sredstvima EU.

Projekt provodi Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s partnerskim organizacijama – Sveučilištem u Padovi, Centrom za mirovne studije, Društvom za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, Srpskim kulturnim društvom Prosvjeta, Ministarstvom kulture – Konzervatorskim odjelom Zadar i Etnografskim muzejom u Beogradu.

Projekt prestaje za osam mjeseci, pa mora početi funkcionirati Međunarodni sveučilišni centar u Kuli Jankovića, rečeno je.

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damir Boras podržao je razvoj Centra, kazavši da je njegova ideja poticajna za interkulturne studije i izrazio nadu da će biti u funkciji razvoja Filozofskog fakulteta i područja Ravnih kotara.

Hina(H)