fbpx

U Orašaru će nastupiti 50 zadarske djece

Mladi plesači, učenice Plesnog odjela Glazbene škole iz Zadra plesat će rame uz rame sa solistima i ansamblom Carskog ruskog baleta. U Orašaru će sudjelovati pedesetak djece koji nastup u jednom od najpoznatijih svjetskih baleta uvježbavaju uz pomoć videosnimke predstave
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa pozvan je od strane Turističke zajednice Grada Zadra da napravi koreografiju koje izvode djeca za balet Orašar, koji u izvedbi Carskog ruskog baleta i koreografiji Gediminas Tarande dolazi u Zadar u dvoranu na Višnjiku 23. siječnja. Koreografije s djecom uvježbavaju nastavnici: Vlasta Marotti Hrašćanec (miševi), Jasna Frankić Brkljačić (muzičari), Darko Brkljačić (vojnici i konjanici) te Sanja Petrovski (6 parova koji su cijeli prvi čin na pozornici i anđeli). U Orašaru će sudjelovati pedesetak djece koji nastup u jednom od najpoznatijih svjetskih baleta uvježbavaju uz pomoć videosnimke predstave, a pripreme traju već dva mjeseca.

Plesna bajka

– U ovoj plesnoj bajci namijenjenoj djeci i odraslima tradicionalno sudjeluju djeca iz baletnih škola ili plesnih studija koja ispunjavaju gotovo trećinu baleta svojim koreografijama kojima vedro i zaigrano pripovijedaju o igri i odrastanju. Nedavno smo zajedno sa školom kolegice i ja otišle pogledati Orašara u kino u izvedbi Royal Opera House iz Londona. Osim sjajno izvedenog baleta, bio je prikazan i dokumentarac o radu na postavljanju Orašara, radu na scenografiji, kostimografiji, radu sa djecom i profesionalnim plesačima. Taj film se jako dojmio nas pedagoga i naših učenika. Iz njega je vrlo jasno vidljivo koliko je važno da djeca budu u kontaktu sa vrhunskim plesačima, oni moraju vidjeti svoje uzore na djelu, inače sve ostaje apstrakcija. Sigurna sam da će ovaj zajednički rad sa izuzetnim plesačima i renomiranim svjetskim koreografom ostaviti neizbrisiv pozitivan trag na naše buduće mlade plesne umjetnike. Za djecu je dobro samo ono što je najbolje, a naročito u plesu gdje oni uče gledajući i kopirajući. Mladi plesači, učenice Plesnog odjela Glazbene škole iz Zadra plesat će rame uz rame sa solistima i ansamblom Carskog ruskog baleta. To je djeci i nastavnicima doista lijep doživljaj. Vrlo smo zahvalni Turističkoj zajednici, direktoru Šupi i ostalim suradnicima što su nam omogućili ovo rijetko, vrlo korisno i nezaboravno iskustvo, naglašava Sanja Petrovski.

Dodaje da ona nije nikada plesala Orašara. U Splitu je izveden prvi put tek 1998. godine, no Darko Brkljačić, nastavnik klasičnog baleta na Plesnom odjelu glazbene škole, sudjelovao je u radu na tom baletu.

Jedan od najpopularnijih baleta

– Orašar je jedan od najpopularnijih baleta već više od jednog stoljeća. Kroz veličanstvenu glazbu Čajkovskog donosi priču o božićnoj zemlji bajki. Svake godine tijekom zimskih mjeseci brojne baletne kuće diljem svijeta izvode ovaj prigodni balet. Za vrijeme blagdanske sezone i djeca i odrasli jednako rado prisustvuju plesnoj čaroliji. I Hrvatska se pridružila ovom trendu tako da ove godine četiri nacionalne kazališne kuće izvode svog Orašara – u HNK Zagreb već treću godinu igra spektakularni Orašar engleskog koreografa Dereka Deanea, Osijek je u studenom imao premijeru gdje je Dinko Bogdanić uz pomoć Vuka Ognjenovića rekonstruirao koreografiju Orlikowskog iz 70-ih, a isti autor je tu predstavu postavio i u HNK Split u prosincu. Rijeka je svoju varijantu dobila 14. prosinca u koreografiji Ronalda Savkovića, a predstava se mogla vidjeti i u jednom od hrvatskih lanaca kino dvorana, direktan prijenos iz Royal Opera House iz Londona, ističe Sanja.

 Izvor: Zadarski list