fbpx

Ustavni sud privremeno odgađa predaju Josipa Perkovića!

Bilo bi pomalo cinično od Ustavnog suda, čak i u slučaju da odbije Perkovićevu ustavnu tužbu, da tu odluku donese nakon što je on već predan Njemačkoj.

Ustavni sud privremeno će odgoditi izručenje Josipa Perkovića dok ne donese odluku o biti problema istaknutog u njegovoj ustavnoj tužbi koju je podnio odvjetnik Ante Nobilo, doznajemo iz pouzdanog izvora.

Za tu informaciju nismo dobili službenu potvrdu, što je uobičajeno s obzirom na karakter ustavne tužbe. Ni odvjetnik Anto Nobilo s kojim smo nedavno razgovarali nema nikakve informacije iz Ustavnog suda, no duhovito je dometnuo: “U slučaju odgode važno je da MUP bude prvi obaviješten!”.

S tim u vezi, privremena odgoda izvršenja europskog uhidbenog naloga je logična i očekivana bez obzira na to kako će Ustavni sud riješiti suštinu ustavnopravnog problema. Jer, bilo bi pomalo cinično od Ustavnog suda, čak i u slučaju da odbije Perkovićevu ustavnu tužbu, da tu odluku donese nakon što je on već predan Njemačkoj. A postupak predaje Ustavni sud ne može kontrolirati osim usvajanjem privremene mjere.

Ostojić izručenje očekuje idućih dana

Drugim riječima, privremenom odgodom izvršenja naloga Ustavni sud dobiva vrijeme da sudac izvjestitelj napiše odluku o Perkovićevoj ustavnoj tužbi, a potom da o njoj bude donesena i odluka Ustavnog suda. Ne očekuje se da privremena odgoda traje dugo, odnosno o ustavnoj tužbi brzo će biti odlučeno jer će Ustavni sud uzeti u obzir činjenicu da je prema Zakonu o pravosudnoj suradnji za predaju Josipa Perkovića predviđen instrukcijski rok od 10 dana, a šest dana je prošlo.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je novinarima prije sjednice Vlade da će danas stići njemački kolege iz odjela S.I.R.E.N.E. da bi s hrvatskim policajcima dogovorili detalje predaje, odnosno izručenja Josipa Perkovića.

Ministar Ostojić rekao je da izručenje ne očekuje danas nego idućih dana.

Večernji list