fbpx

Vrhovni sud odlučio: Perkovića izručiti Njemačkoj!

Predaja mora biti obavljena bez odgode, najkasnije deset dana od pravomoćnosti rješenja

Josip Perković bit će izručen Njemačkoj, pravomoćno je odlučilo vijeće Vrhovnog suda, potvrdivši odluku vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić. Vrhovni sud odbio je žalbe državnog odvjetnika i Perkovićeva odvjetnika Ante Nobila.

Pravomoćno rješenje o predaji bit će predano MUP-u koji će s njemačkim tijelima dogovoriti način, vrijeme i mjesto predaje, najvjerojatnije Zračnu luku Zagreb.

“Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske na sjednici održanoj 17. siječnja 2014. donijelo je rješenje kojim su kao neosnovane odbijene žalbe državnog odvjetnika i tražene osobe Josipa Perkovića podnesene protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu od 8. siječnja 2014. broj Kv-Eun-2/14, kojim je na temelju europskog uhidbenog naloga bila odobrena predaja tražene osobe Josipa Perkovića Saveznoj Republici Njemačkoj”, izvijestio je Vrhovni sud danas na svojim službenim stranicama.

U obrazloženju odluke navodi se kako je Perković pristao da nakon okončanja kazne bude vraćen u Hrvatsku te je, uzimajući u obzir načelo specijalnosti, predaja odobrena pod nekoliko uvjeta, među ostalim da se bez dopuštenja Republike Hrvatske protiv Perkovića ne smije voditi kazneni postupak ni izvršiti kazna zatvora za drugo kazneno djelo počinjeno prije predaje, da Perković ne smije biti predan drugoj državi članici radi vođenja kaznenog postupka ili izvršenja kazne zatvora za djela počinjena prije predaje i da ne smije biti izručen trećoj državi zbog kaznenog progona ili izvršenja kazne zatvora za djela počinjena prije predaje. Perković također nakon pravomoćnosti odluke o kaznenoj sankciji mora biti vraćen u Hrvatsku radi izvršenja te sankcije.

Perkoviću je zabranjeno napuštanje područja Grada Zagreba te su mu privremeno oduzete putna isprava i osobna iskaznica.

Predaja mora biti obavljena bez odgode, najkasnije deset dana od pravomoćnosti rješenja.

Može se privremeno odgoditi samo zbog ozbiljnih razloga, poput opasnosti od očitog ugrožavanja Perkovićeva života ili zdravlja.

Predaju može privremeno odgoditi i Ustavni sud u povodu ustavne tužbe koju ju je najavio Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo. Odgodi li predaju, Ustavni sud bi vjerojatno vodio računa o rokovima te bi što prije unutar desetodnevnog roka odlučio o tužbi.

– Ne komentiramo pojedinačne slučajeve – bilo je danas sve što su i glasnogovornica i drugi suradnici Viviane Reding željeli reći nakon što je Vrhovni sud RH potvrdio odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj. Apsolutno nikakvih komentara nije bilo iz Komisije, iako su mnogi u njoj svjesni da, bez obzira na to kako završio ovaj slučaj, nikakvog postupanja po europskom uhidbenom nalogu na ime Josipa Perkovića ne bi uopće bilo da Komisija nije prijetnjom sankcijama prisilila Hrvatsku da promijeni zakon poznatiji kao lex Perković.

Izvor: Večernji list