fbpx

Zadarsko sveučilište dobiva studij likovne kulture

Na nedavno održanoj izložbi u Muzeju antičkog stakla, u povodu pedesete obljetnice učiteljskog studija u Zadru, rektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić najavio je pokretanje novog studija, studija likovne kulture. Inicijator ideje je Josip Zanki, poznati zadarski umjetnik, koji ujedno predaje na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja.

– Godine 2011. sam u okviru studija Razredne nastave na zadarskom Sveučilištu pokrenuo izborni modul Likovne kulture. Modul se sastoji od 12 kolegija koji obrađuju medije i tehnike likovnih umjetnosti, od slikarstva, preko grafike i skulpture do fotografije, videa i instalacije. Prošle je godine već treća generacija upisala ovaj modul. Po iskustvu rada s njima, ali i s ostalim studentima zadarskog Sveučilišta kojima predajem na izbornim predmetima, uvidio sam da postoji veliki interes za budući studij Likovne kulture. Važno je napomenuti da je takav studij u Zadru već postojao u okviru Pedagoške akademije, da bi s vremenom bio preseljen u Split. Također je činjenica da u Zadru postoji Grafička i škola Primjene umjetnosti te bi učenici ovih škola nakon mature mogli studirati u Zadru. Podaci govore da postoji potražnja na tržištu rada za profesorima Likovne kulture, kaže Zanki. Ističe kako bi također ova vrsta programa davala kompetencije za vođenje likovnih radionica u muzejima, ali i likovnih projekata u turizmu i kreativnim industrijama.

Program studija izradio je u suradnji s prof. Anom Jordan Knežević i Sašom Živkovićem. U samom radu sa svojim su im prijedlozima pomogli prorektori Robert Bacalja i Leonardo Marušić, te profesori Snježana Zorić i Rajko Petković.

Studij Likovne kulture bi, ukoliko se realizira, trajao 5 godina (preddiplomski i diplomski). Studenti bi na diplomskom studiju mogli specijalizirati slikarstvo, grafiku, kiparstvo, kove medije ili odabrati poseban diplomski modul Kreativnih industrija.

– Upravo su modul Kreativnih industrija, ali i drugi predmeti u našem programu ti koji i jesu inovativnost ovog programa u odnosu na postojeće studije Likovne kulture i Likovne pedagogije. Posebno smo radili na povezivanju umjetničkih područja, humanističkih znanosti i tehničkih znanosti što predstavlja jednu od točaka budućeg razvoja zadarskog Sveučilišta, ističe Zanki.

Izvor: Zadarski list/ZDanas