fbpx

Zatražena uspostava brodske linije sa zadarskog Poluotoka ka Brbinju

U Obrtničkoj komori Zadarske županije održana je tiskovna konferencija na kojoj je zatražena uspostava brodske linije sa zadarskog Poluotoka ka Brbinju ovog ljeta kada se, po najavama, trajektni promet izmjesti s Poluotoka u Zadru u Gaženicu.

– Nedopustivo je da od svih otočana samo stanovnici zapadnog dijela Dugog otoka ostanu bez mogućnosti dolaska na Poluotok već isključivo u Gaženicu, zbog čega tražimo sastanak predstavnika Općine Sali, mjesnih odbora sa zapadnog dijela Dugog otoka, predstavnika otočkih obrtnika i gospodarstvenika s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončićem i predstavnicima Agencije za oblani linijski promet, kazao je Vladimir Šarunić organizator skupa na kojem su se novinarima obratili i Stipe Knežević Predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, dr. Ante Vidučić zamjenik Predsjednika Općinskog vijeća Sali, te Ivan Juranov direktor Hotelskog naselja Božava.

Vladimir Šarunić, član Otočnog vijeća pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, član Odbora za otoke pri HOK-u i predsjednik MO Savar, Dugi otok, opširno je eleborirao problem.

– Nije nam do afera niti politikanstva, samo želimo senzibilizirati Ministarstvo i Agenciju za obalni linijski promet kao i svekoliku javnost za problem koji nam stiže premještanjem trajektnih linija sa zadarskog Poluotoka u Gaženicu 1. srpnja 2014. godine. Svi otoci će zadržati brodske i brzobrodske veze sa Zadrom u jezgri odnosno Poluotoku, osim putnika sa zapadnog dijela Dugog otoka kojima će ostati smao trajetkna linija koja ih vodi u Gaženicu iako u Zadar dolaze zbog potreba na Poluotoku. Osim za građane to će imati kobne posljedice i za obrtnike i našu budućnost. U sumi koju država kao poticaj odnosno naknadu osigurava za obalni linijski promet ova bi stavka, dakle jedna brodska linija dnevno za Brbinj, stajala 1,3% tih poticaja. Samatramo da nismo građani drugog reda kojima će se netko osvećivati i da je ovo organizacijom sastanka i dobrom voljom moguće riješiti, kazao je Šarunić.

Izvor: Zadarski list/ZADARdanas