fbpx

100% prirodna njega jako suhe kože

Vrlo često mi se klijentice obraćaju s problemom jako suhe kože koja ih zateže, svrbi i daje jako neugodan osjećaj. Nažalost, i sama spadam u tu skupinu i napraviti kremu za njegu lica ili tijela za takav tip kože zna biti zahtjevan posao. Srećom, prirodna kozmetika nam nudi doista široku paletu biljaka od kojih dobivamo hidrolate, eterična ulja, biljna ulja ili maslace koji će takvoj koži dati potrebnu njegu

Kao jednu od najznačajnih biljaka u tu svrhu izdvojila bih bušin (Cistus ladaniferus). Bušin je zimzeleni grm koji je sastavni dio makije i kamenjara, naraste do 1 metar, a kod nas raste po otocima i u Primorju. Eterično ulje i hidrolat bušina se dobivaju destilacijom listova i grančica. Hidrolat i eterično ulje bušina su izvrstan izbor za njegu jako suhe kože jer djeluju protuupalno, potiču stvaranje vlage u koži te smanjuju bore.

Neizostavno u njezi kože je i sjeme mrkve (Dauctus carota) koje nastaje kada se iz korijena mrkve razvije cvat s mnoštvom bijelih cvjetića koji se pak razviju u sjeme. Sazrijevanjem sjeme poprimi smeđu boju, ovalnog je oblika s brazdicama u kojima se nalazi eterično ulje. Eterično ulje sjemena mrkve dobiva se destilacijom sjemena divlje ili kultivirane mrkve i djeluje regenerativno, zacjeljujuće, protuupalno, za tretiranje zrele, umorne i suhe kože.

Na ovom popisu nikako ne bi trebalo izostaviti smilje (Helychrisum italicum). Smilje je biljka koja raste u mediteranskim područjima na sunčanim kamenjarima. Ima tanke listiće i žute cvjetove, a naraste do 60cm. Hidrolat i eterično ulje smilja se dobivaju destilacijom cvjetova smilja. Eterično ulje smilja regenerira, revitalizira suhu, umornu i zrelu kožu, djeluje protiv hematoma, ekcema i lišajeva. Osim ovih izdvojenih eteričnih ulja za njegu jako suhe kože možemo koristiti i eterična ulja palmarose, širokolisne lavande, ruže, ylang ylang.

Od biljnih ulja svakako treba spomenuti biljna ulja badema, sezama, suncokreta, lješnjaka i ricinusa, koji će dati koži potrebnu vlažnost i masnoću.

Također, neizostavni u njezi suhe kože su kakao i shea maslac koji na koži naprave jedan blagi, lagani film pa zaštićuju kožu od isušivanja.

Ovim širokim izborom biljnih ulja, maslaca, eteričnih ulja i hidrolata mogu se napraviti zaista predivne hranjive i njegujuće kreme, uljne mješavine ili mješavine ulja i maslaca koje će kožu nahraniti, regenerirati i sigurno spriječiti daljnje isušivanje.

Kombinacije su zaista bezgranične, pa ako sami ne izrađujete svoje kreme, vrlo jednostavno možete izraditi uljnu mješavinu koja se može sastojati od jednog ili više vrsta biljnih ulja. U uljnu mješavinu možete dodati i eterična ulja i tako napraviti vrhunski kozmetički pripravak.

Izvor: Femina.hr