fbpx

Agencija preuzima i zahtjeve za legalizaciju sa zadarskog područja

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno

Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš je nakon niza upozorenja proteklih mjeseci odlučila postaviti rokove do kojih vlasnici nekretnina moraju predati svu potrebnu dokumentaciju, odnosno arhitektonska i geodetska izvješća i snimke.

Rok od 30 dana

U suprotnom, istaknula je ministrica, prijeti opasnost da će njihovi zahtjevi za legalizaciju biti zauvijek odbačeni.

Razlog takvoj odluci je ogroman udio nepotpunih zahtjeva: od ukupno 820.000 predanih zahtjeva do 30. lipnja prošle godine kada je istekao posljednji rok za podnošenje zahtjeva, čak ih je dvije trećine, odnosno oko 600.000, nepotpuno.

– Zato ćemo onima koji predali takve zahtjeve dati rok od 30 dana da ih upotpune dokumentacijom. Nakon toga šaljemo opomenu u kojoj će pisati da imaju još 30 dana da predaju snimke izvedenog stanja. Ako se i nakon tog roka od ukupno 60-ak dana ogluše na upozorenja, takvi zahtjevi će biti odbijeni – upozorila je Mrak Taritaš. Prva faza upozorenja počet će za mjesec dana, do kada će, tvrdi ministrica, Agencija za legalizaciju riješiti 200.000 predmeta s potpunom dokumentacijom.

Posjetite geodeta

Već sedam mjeseci koristim svaku priliku da upozorim građane da posjete geodete i arhitekte i što prije pribave i predaju dokumentaciju. No, situacija se nije bitno promijenila. Do 1. lipnja stizali su više-manje potpuni zahtjevi, ali nakon toga, do 30. lipnja, kada je zbog isteka roka predavano najviše zahtjeva, stizale su nam prazne košuljice! – rekla je Mrak Taritaš prilikom predstavljanja početka rada Agencije za legalizaciju.

Izvor: JL/Zdanas

Foto: HRT