fbpx

Ako mještani pristanu, lokacija za otpad neće se mijenjati

U Ekoudruzi „Ravni kotari“ uvjereni su da je do dodatne runde javne rasprave o Studiji utjecaja na okoliš za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom (CGO-a), koja će se danas popodne održati u Zemuniku, došlo samo zahvaljujući pritisku pučkog pravobranitelja.

Ne želeći navoditi njihova imena, predsjednik udruge Zdravko Belušić najavljuje da će se u Zemuniku pojaviti i neki zagrebački ekološki stručnjaci ne bi li svojim argumentima privoljeli Zadar, Benkovac i Zadarsku županiju na promjenu „nesretno izabrane lokacije“, dok se s druge strane najavljuje jača „politička reprezentacija“ predvođena Božidarom Kalmetom.

U slučaju da lokacija ne bude promijenjena u „Ravnim kotarima“ planiraju Europskoj komisiji „dostaviti službenu notu“ nadajući se da bi, ako nikako drukčije, autoritetom Europske komisije lokacija mogla biti promijenjena.

Tražili novu lokaciju prije 26 mjeseci

– Ako mještani dadu zeleno svjetlo izgradnji u Biljanima Donjim, ja se slažem! Ako ne uspijemo, makar ćemo znati da smo nešto pokušali, kaže Belušić pozivajući se i dalje na 2500 prikupljenih potpisa.
Na pitanje zbog čega, ako se već poziva na protivljenje stanovništva, nije zatražio organiziranje referenduma u Benkovcu, Poličniku, Škabrnji i Zemuniku o prihvaćanju lokacije, Belušić odgovara kako bi u tom slučaju „referendum bio raspisan za šire područje, a Zadrane ili Benkovčane ionako nije puno briga za nešto što je od njih udaljeno 20 kilometara“.

Belušić i predsjednik HSPAS-a Tomislav Šarić zajednički su se usprotivili „žurbi“ u izgradnji CGO-a smatrajući da ga se može uvrstiti u strateške projekte i nadoknaditi izgubljeno vrijeme u slučaju izmjene lokacije. Međutim, zakon kaže da u strateške investicije i ubrzanu proceduru ne mogu biti ubačeni projekti za koje je potrebna studija utjecaja na okoliš! Suočen s time, Belušić kaže:

– Prije 26 mjeseci smo zatražili novu lokaciju. Da su tada krenuli u to, do sada smo mogli daleko odmaknuti. Europska unija neće prijeći preko toga što se lokalna zajednica protivi!

Tako se svi pozivaju na EU: jedni nadajući se da će EU „promijeniti lokaciju“, a drugi da je isti taj EU jamac sigurne tehnologije i striktnog poštivanja propisa u radu CGO-a čiju izgradnju bi s 80 postotaka sufinancirali upravo europski kohezijski fondovi.

Meštrović je u sukobu interesa

Županijski pročelnik Olivio Meštrović je u sukobu interesa. On kao pročelnik je zadužen za zaštitu okoliša na području Zadarske županije, a s druge je strane u Nadzornom odboru tvrtke „Eko“ koja će voditi Centar za gospodarenje otpadom. To je nespojivo, kaže Zdravko Belušić

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas