fbpx

Baka Zorka proslavila svoj stoti rođendan

Veselo, svečano i s puno pjesme uz bogat stol Pod Bobijom u zaseoku Nekić na padinama Velebita u Jasenicama, baka Zorka je proslavila svoj stoti rođendan. Slavljenica, djevojačkog prezimena Rončević, rođena je prije točno jednog stoljeća, 17. veljače 1914. godine u Rovanjskoj. Svoju dugovječnost pripisuje domaćoj hrani, mlijeku i siru, a sama će pridodati i da je velebitska travarica zdrav lijek.

– Treba puno raditi te malo i zdravo jesti! Sve se mijenja, i vrijeme i ljudi. Ja sam se stvarno naživila, sto godina puno je i za kazati, kazala je baka Zorka uz svesrdno tumačenje svojih najbližih.

Naime, baka sve razumije ali je već nekoliko godina dobrano nagluha. Štoviše, zbog otežanog hodanja velika su joj pomoć i invalidska kolica.

Rođena u Austro-Ugarskoj, nadživjela je i dvije Jugoslavije i dočekala svoju Hrvatske. Rodila je osmero djece, od čega je dvoje umrlo u najranijoj dobi. Ponosna je na svojih 18 unučadi i čak 24 praunučadi. Najmlađa je praunuka Pavla Nekić, kćer Petra i Sanje, rođena na Valentinovo, 14. veljače.

– Imali smo preko sto ovaca te koze, radnih krava, mazge, tovare, perad. Ovdje je 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća živjelo isti toliki broj Nekića, a danas nas je samo osmero u nekoliko obitelji. Bilo je i puno blaga, preko 1.500 glava ovaca te svih drugih domaćih životinja, sve je bilo puno života, govori slavljenica dodajući kako su Nekići dali četiri svećenika i jednog biskupa.

Udovica je postala na staru godinu 1986. godine.

– Mislila sam da neću preživjeti od tuge i boli za mojim Perom. No, ufanje u dragog Boga, briga i skrb moje obitelji me održala, potiho će slavljenica Zorka.

Skromna cijeloga života, pa tako i u svojoj priči, kazala nam je da ju je najviše radovalo kada je vidjela da njezin stočarski posao na Velebitu i onaj u kući napreduje, da djeca rastu i postaju svoji ljudi.

Izvor: Zadarski list/ZDanas