fbpx

Bežična internetska mreža širi se na otoke

Trajektna pristaništa na nekim zadarskim otocima ove će sezone biti pokrivena bežičnim signalom. Nakon što je u protekle dvije godine na području Poluotoka postavljeno 11 tzv. hot-spot lokacija, gradska uprava planira proširiti mrežu besplatnog pristupa internetu i na gradske otoke.

Plan je kroz iduće dvije godine postaviti još 20 pristupnih točaka, a besplatno surfati najprije će se na onim otočnim pristaništima koja u blizini imaju marinu ili privezište odnosno gravitiraju većem broju turista, pa tu u obzir dolaze primjerice Molat, Iž i Ist. Alan Kociper, pročelnik gradskog odjela za gospodarstvo i obrtništvo:

“Prvo moramo napraviti idejno rješenje, nekakav projekt. Svaku potencijalnu lokaciju treba snimiti, provjeriti postoje li tehničke mogućnosti, iziskuje li to više ili manje ulaganja i sukladno tome složiti prioritete. Jedna od važnijih činjenica je postoji li na tom otoku ADSL – širokopojasni pristup internetu – čim postoji to će nama olakšati posao pa ćemo ih i tim redom nastojati rješavati.”

Osim otočnih trajektnih pristaništa, ove sezone besplatan pristup internetu bit će omogućen i posjetiteljima frekventnijih gradskih plaža.

“Nastojat ćemo pokriti u tom smislu najprije Kolovare, Vitrenjak i Puntamiku. Ostale su nam i neke lokacije na samom Poluotoku gdje također našim građanima i turistima želimo omogućiti slobodan pristup internetu – a to je Varoš, oko zgrade Suda “, navodi Kociper.

U izgradnju 20-ak novih hot-spot lokacija planira se utrošiti oko 400 tisuća kuna. Ukoliko Ministarstvo turizma ponovno raspiše natječaj za poticanje slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama, projekt će se pomoći tim sredstvima, za sada grad kreće u proširenje mreže sam.

Izvor: HRT/ZDanas