fbpx

Branko Šegon i narednih godinu dana mogao bi primati plaću iz državnog proračuna

Branko Šegon, smijenjeni pomoćnik ministra financija Slavka Linića, i narednih godinu dana mogao bi primati plaću iz državnog proračuna. Iako je premijer Zoran Milanović naredio njegovu smjenu zbog afere Pomoćnik koju je otkrio Index, Šegon bi državu mogao koštati još oko 270.000 kuna.

Naime, prema Zakonu o pravima i obvezama državnih službenika, Šegon šest mjeseci nakon smjene ima pravo na punu plaću, a dodatnih šest mjeseci na naknadu u iznosu od pola plaće. Čak i ako nadležno Povjerenstvo odluči da je u sukobu interesa, Šegon neće izgubiti pravo da mu država godinu dana daje plaću ni za što.

Zakon propisuje samo tri slučaja u kojima dužnosnik ostaje bez naknade: ako je smijenjen zbog sudske presude na kaznu zatvora, ako je prešutio važne činjenice u trenutku imenovanja, te ako je podnio ostavku nakon što je na funkciji bio manje od godinu dana. Smjena zbog toga što je, kako je to opisao Milanović, Šegon ulovljen u “sivoj zoni”, ovim iznimkama nije obuhvaćena. Bez naknade Šegon može ostati samo ako je se sam odluči odreći. No, s obzirom na to da nije želio sam odstupiti s mjesta pomoćnika, očito je da se neće odreći plaće.

Nije prijavio plaću u imovinskoj kartici

Šegon u svojoj imovinskoj kartici nije naveo koliku je plaću primao kao Linićev pomoćnik, iako je to bio dužan učiniti. Točan iznos koji bi mu mogao u narednih godinu dana biti isplaćen iz državnog proračuna stoga nije moguće izračunati. No, Linićevi pomoćnici Zlatko Grabar, Maroje Lang i Miljenko Fičor imaju plaće između 14.942,78 i 16.570,07 kuna neto, odnosno između 26.108,90 i 28.878,08 kuna bruto.

Za pretpostaviti je da je Šegonova bruto plaća oko 30 tisuća kuna. U prvih šest mjeseci bi mu, dakle, moglo biti isplaćeno oko 180 tisuća kuna, dok bi u narednih šest mjeseci iz državnog proračuna mogao dobiti još oko 90 tisuća kuna. Dolazimo tako do svote od oko 270 tisuća kuna javnog novca, koliko Šegon u narednih godinu dana može dobiti iako je zbog afere potjeran s mjesta pomoćnika ministra. Zahtjev za primanjem naknade nakon što je uklonjen s pozicije pomoćnika ministra Šegon mora podnijeti u roku od 15 dana nakon dana smjene.

Afera Pomoćnik je, podsjećamo, otvorena kada je Index objavio da je Šegon od HBOR-a po povoljnim uvjetima dobio 31 milijun kuna kredita. Veći dio novca je nenamjenski potrošen. Zbog ovog kredita u HBOR je ušla krim policija, a pokrenut je i postupak za utvrđivanje sukoba interesa. Linić je svog pomoćnika branio do kraja. Odlučio ga je smijeniti tek kada mu je Milanović javno to naredio.

Izvor: Index.hr