fbpx

Don Nedjelko je žrtve najčešće zlostavljao za vrijeme svete ispovijedi

Crkveni sud u Zadarskoj nadbiskupiji završio je postupak protiv svećenika don Nedjeljka Ivanova, te je sudski vikar don Zdravko Katuša u petak novinarima potvrdio da su don Nedjeljka proglasili krivim za pedofiliju. Predsjednik HBK i zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić u petak nije htio razgovarati o ovoj temi, a žrtvama pedofilije poslao je pismo u kojem im je ponudio duhovnu i psihološku pomoć.

Osuđeni don Nedjeljko danas je umirovljeni 74-godišnji svećenik i živi u Svećeničkom domu u centru grada pokraj zadarske katedrale, a njegova strast prema dječacima je trajala punih 20 godina. Za to vrijeme je bio svećenik u Bibinjama, od 1976. do 1996. godine, gdje je, prema pričanju žrtava koje su javno progovorile tek prije dvije godine, on tijekom službovanja seksualno zlostavljao veliki broj dječaka osnovnoškolske dobi, njih više od stotinu.

‘Drhtao je dok me skidao…’

– Bio sam ministrant, imao sam 12 godina, kada me don Ivanov pozvao na „duhovni razgovor“, a zapravo me odmah počeo pitati o seksu, pitao me da li masturbiram, rekao kako žene nisu dobre i tražio je da se skinem da vidi je li sve u redu s mojim spolnim organima. Počeo je brzo disati i glas mu je počeo drhtati kada mi je počeo otkopčavati hlače – svjedočio je Josip Lisica, koji je bio prestravljen tim događajima.

Pričao je da se zlostavljanje obično odvijalo za vrijeme svete ispovijedi.

– Inače se ispovijedalo u kabinama za ispovijed, ali svećenik je od nas tražio da budemo u sakristiji. Prilikom ispovijedi uvijek je imao svoju ruku preko mojih spolnih organa, preko hlača, a drugom rukom bi me obgrlio. To je bilo vrlo neugodno. Rekao mi je da je to naša duhovna tajna i da ne moram o tome nikom pričati – naveo je Josip Lisica, koji je kasnije od svojih prijatelja, vršnjaka, saznao da su i oni imali slična iskustva.
Elio Lonić je za „Slobodnu Dalmaciju“ ispričao što je u mladosti proživljavao u crkvi u Bibinjama, rekavši da korpulentan lik don Nedjeljka Ivanova neće zaboraviti nikada.

– Cijeli život u sebi nosim proživljenu traumu od njegovih dodira po mom spolovilu, od tog šoka kada je u župnoj kući zatražio da raskopčam šlic. To nije radio samo meni. Don Nedjeljko je uživao veliki autoritet u to vrijeme, bio je markantan, krupan, autoritativan.

Na „duhovnom razgovoru“ prije mog polaska u vojsku dočekao me sam u župnoj kući, tražio je da mu pokažem spolovilo kako bi vidio da li je sve to dobro razvijeno, jer ću uskoro ići u vojsku. Počeo je dublje disati, a potom me počeo rukama dirati. Uzeo je moje spolovilo u svoju ruku i uzbuđeno je govorio da je sve u redu. Pitao me i da li masturbiram – ispričao je Lonić.

Njegov sumještanin Nenad Bugarija svjedočio je da je seksualno zlostavljanje dječaka u župnom uredu u Bibinjama trajalo godinama i da je takvu torturu od don Nedjeljka prošlo najmanje stotinjak dječaka. -Zlostavljao je najmanje pet do šest dječaka godišnje, posebno u kasnijim godinama svećenstva – rekao je Bugarija.

Izvor: Slobodna Dalmacija /ZDanas