fbpx

DORH zaustavio predstečajnu nagodbu za sina Linićevog prijatelja! Radakovići, Šegon i Linić pod istragom!

Tvrtka Drvna industrija Čazma nalazi se pod istragom DORH-a, čime su potvrđeni napisi Indexa koji je nedavno pisao o predstečajnoj nagodbi te tvrtke kojom upravlja Ratomir Radaković, sin Petra bliskog prijatelja Slavka Linića i čelnika Erste Banke.

Državno odvjetništvo u Bjelovaru zaustavilo je postizanje predstečajne nagodbe na ročištu kako bi zaštitilo interese države! Sada se istražuje je li bilo pogodovanja od strane Linića i njegova sada već bivšeg pomoćnika Branka Šegona.

ŽDO Bjelovar zastupa Hrvatsku

“Pred ročište održano 12. veljače Županijsko je državno odvjetništvo u Bjelovaru u spis dostavilo podnesak kojim naznačuje i legitimira se kao zastupnik po zakonu Republike Hrvatske u cilju zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske”, rekao je za Index glasnogovornik ŽDO u Bjelovaru Živko Slijepčević.

Kako je pojasnio Slijepčević ročište je odgođeno za 18. ožujka 2014., a odgođeno je na prijedlog samog dužnika koji je to predložio sudu i vjerovnicima jer, kako je izjavljeno, “nije u mogućnosti na tom ročištu očitovati se na sve navode državnog odvjetništva”.

Iako je podnesak dostavljen, Fina koja ima običaj i zakonsku obvezu objaviti sve dokumente vezane za predstečajnu nagodbu, ovaj nije objavila.

U listopadu prošle godine u dokumentima je stajalo kako je DI Čazma dužna Ministarstvu financija samo 1,2 milijuna kuna, a taj dug je u posljednja dva mjeseca skočio na 17 milijuna kuna. Posebnom uredbom na Ministarstvo financija prebačena potraživanja Fonda za razvoj i zapošljavanje od 16,2 milijuna kuna, čime je glas Šegona i Linića postao presudan u predstečajnoj nagodbi s obzirom da su ukupna dugovanja Čazme iznosila 38,5 milijuna kuna.

Taj dokument za Linića je potpisao njegov pomoćnik Šegon.

Vesna Radaković ima najveća potraživanja među malim vjerovnicima

Ministarstvo financija došlo je tako do 45 posto glasova i glasali su za Predstečajnu nagodbu. Banke sa 13,8 milijuna kuna nisu se bunile jer nisu opraštale nikakav dug te su glasale “Za”. Među ostalim malim vjerovnicima najviše je potraživanja imala Vesna Radaković, Ratomirova majka i supruga Petra Radakovića, s ukupnih 13 posto glasova. Odnosno, potraživala je od tvrtke svoga sina 5 milijuna kuna od ukupno 7 milijuna kuna koliko su potraživali mali vjerovnici.

Do tog iznosa Vesna Radaković je došla pod nevjerojatnim okolnostima jer je u međuvremenu platila dug tvrtke svoga sina prema Hrvatskim šumama. Putem tvrtke BTC Bjelovarski trgovački centar. na čijem je čelu, platila je milijunski dug iako ta tvrtka nema ni jednog zaposlenog, a poslovni prihodi i financijski rashodi godinama su na razini 10 do 15 tisuća kuna.

Postavlja se pitanje kako je ova mala tvrtka mogla u cijelosti platiti dug od 5 milijuna kuna i postoji li dogovor.

“Preko noći” zapali u probleme

DI Čazma je godinama ostvarivala dobit da bi 2012. godine “preko noći” zapali u probleme i završili godinu s 10 milijuna kuna minusa. U to vrijeme je prošao Zakon o predstečajnim postupcima. Radakovići su imali razloga za optimizam: otac Ratomira Radakovića, Petar, blizak je prijatelj ministra financija Slavka Linića, s kojim redovito karta, a blizak je i s predsjednikom Josipovićem. Ujedno, Petar Radaković šef je Erste banke, “SDP-ove banke”.

Plan financijskog restrukturiranja prihvaćen je od strane većine vjerovnika krajem prosinca. Sljedeće ročište na kojem se odlučuje o sudbini nagodbe održat će se 18. ožujka na Trgovačkom sudu u Bjelovaru.

Izvor: Index.hr/ZDanas