fbpx

General Ščuri posjetio helikopterske posade u Zemuniku

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga RH, brigadni general Dražen Ščuri posjetio je zrakoplovnu bazu HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik, gdje se susreo s polaznicima zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course). Tečaj se provodi u vojarni „Zemunik“ kao dio projekta unutar NATO inicijative „Smart Defense“.

Ščuri je naglasio važnost tečaja, kojeg provode pripadnici s iskustvom misije mentoriranja snaga afganistanskog ratnog zrakoplovstva, te je istaknuo da se obuka na svakom novom tečaju osvježava spoznajama i iskustvima s terena.

„Ponudili smo i neke nove ideje i prijedloge kako bi misija obuke u Afganistanu u potpunosti zadovoljila najviše NATO standarde obuke helikopterskih posada. Ovaj je tečaj na neki način i ulaznica za uspostavu Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra (Multinational Aviation Training Centre – MATC) u kojem će baza Zemunik zauzimati značajno mjesto treninga i obuke međunarodnih helikopterskih timova, kako zbog prirodnih i meteo uvjeta, tako i razvijenih sposobnosti 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO“, rekao je Ščuri.

Kako nam javljaju iz zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik, Zapovjednika HRZ i PZO-a dočekali su i pozdravili zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan i zapovjednik tečaja satnik Dalibor Ivelja, te predstavnici čeških i mađarskih zrakoplovnih timova.

Izvor: HRT