fbpx

Gradonačelnik odbacio ideju o zabrani dovoza otpada u Diklo, jer je to nemoguće

Predstavnici pet gradskih mjesnih odbora, Bokanjca, Dikla, Kožina, Novog Bokanjca i Puntamike, uputili su prije nekoliko dana gradonačelniku Grada Zadra Božidaru Kalmeti zahtjev za poništenje ugovora između Grada Zadra (Čistoća d.o.o.) i drugih jedinica lokalne samouprave Zadarske županije o odlaganju otpada na privremenom deponiju Diklo i zabranu daljnjeg odlaganja otpada, osim Grada Zadra.

U pismu navode kako su zabrinuti istupima pojedinaca i predstavnika nekih političkih stranaka i udruga, u sklopu rasprava o Studiji utjecaja na okoliš u izgradnji Županijskog centra za gospodarenje otpadom, a samo s jedinim ciljem, a to je opstruiranje izgradnje Centra na lokaciji određenoj prostornim planom Zadarske županije i Grada Benkovca, odnosno zapadno od Biljana Donjih.

Navedeni mjesni odbori, naime, u izravnom su doticaju s privremenim deponijem u Diklu, smještenim u najfrekventnijim turističkim zonama, no i njihovo je strpljenje izgleda pri kraju. Apeliraju kako je uz postojeći način odlaganja otpada otvoren rizik od ekoloških katastrofa čiji razmjeri daleko premašuju područja Zadra i njegove okolice. Stoga traže od gradonačelnika Zadra da zaštiti svoje građane i žurno poništi sve postojeće ugovore o odlaganju otpada na deponiju Diklo sa svim jedinicama lokalne samouprave te im zabrani daljnje odlaganje.

U izjavu za HRT zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta pozvao je sve strane na smirivanje strasti, napomenuvši kako je Centar za gospodarenje otpadom već prihvaćen od strane Vlade, ministarstva te Europske komisije i to kao kvalitetno rješenje problema gospodarenja otpadom.

Gradonačelnik je odbacio ideju o zabrani dovoza otpada na deponij u Diklo, jer je to, kazao je, nemoguće.

– Moramo o svemu razgovarati i razmisliti hladne glave. Ne treba paliti narod, kazao je Kalmeta.

Izvor: Zadarski list/ZDanas