fbpx

Hobotnica u vrhu Porezne i policije: Ivica Cetina suvlasnik nelegalne vile sa Šegonima

Sin nedavno smijenjenog Linićevog pomoćnika Branka Šegona, Toni Šegon, i Ivica Cetina, donedavni pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije, zajednički su vlasnici parcele u korčulanskoj uvali Zubaća Vala na kojoj je niknula luksuzna vila s bazenom i pet etaža, udaljena samo nekoliko metara od mora.

Nakon 20 godina u policiji zaradio za luksuznu vilu s bazenom, pa prešao u Ministarstvo financija

Poslovni partner Tonija Šegona, Ivica Cetina je do prije dva mjeseca bio pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije odnosno pomoćnik načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Ravnateljstvu policije – glavni čovjek u MUP-u zadužen za porezne prijevare.

Od 16. prosinca prošle godine iz MUP-a je prebačen u Ministarstvo financija. Kabinet Slavka Linića uskratio nam je odgovor za koje je poslove angažiran Cetina, no doznajemo kako isti nastavlja svoj rad u Poreznoj upravi na otkrivanju poreznih prijevara.

Valja naglasiti kako je Ivica Cetina već godinama u vrhu MUP-u i da nije tajna kako je u izvrsnim odnosima s Tihomirom Kraljem, još uvijek aktualnim zamjenikom ravnateljice Porezne uprave, ali i sa samim Brankom Šegonom. Cetina predstavlja stari policijski kadar, a sredinom 2012. godine konkurirao je za glavnog ravnatelja policije. Naš izvor iz MUP-a tvrdi kako je Cetini prije dvije godine propala kandidatura za ravnatelja policije upravo zbog skupocjene vile na Korčuli. Odakle Cetini novac za kupnju i izgradnju ovakvog zdanja nije poznato.

Istraga Šegonove imovine bila je farsa

Veza između Cetine i Šegona posebno je zanimljiva jer je Cetina predstavljao policijsku sponu u slučajevima otkrivanja i procesuiranja mogućih kaznenih djela utaje poreza i drugih davanja. Tako je na jednom radnom sastanku o gonjenju poreznih dužnika Mladen Bajić predstavljao DORH, Nada Čavlović Smiljanec Poreznu upravu, USKOK je predstavljao Dinko Cvitan, a MUP – Ivica Cetina sa svojim suradnicima.

Obzirom na prijateljske, a sad je posve očito, i poslovne veze obitelji Branka Šegona s ljudima na pravim pozicijama u MUP-u, potpuno je jasno kako je istraga porijekla njegove imovine morala biti osuđena na neuspjeh. Ivica Cetina, kao poslovni partner nije bio osobito zainteresiran da se porijeklu imovine Šegonovih uđe u trag, jer bi se, silom prilika, morala razjasniti i njegova uloga u izgradnji luksuzne vile na Korčuli. Pritom, za Šegona se godinama zna kako je blizak Tihomiru Kralju, koji je do prije nekoliko godina bio načelnik policijskog USKOK-a, a sad je postavljen kao pomoćnik ravnateljice Porezne uprave. Slavko Linić, kao lijeva i desna ruka premijera Milanovića, branio je Šegona do krajnje granice neukusa, pa je samo pitanje čime ga je Šegon zadužio do te mjere da je bio u stanju staviti na kocku svoju fotelju zbog tog korčulanskog hotelijera i ugostitelja. S obzirom da je Šegon bio najvažniji Linićev čovjek u najvećoj pljački građana koja se odvija od kad su uvedene predstečajne nagodbe, vjerojatno bismo tu mogli tražiti barem dio razloga za takve postupke ministra financija.

A, slučajno ili ne, u Šegonovu pizzeriju “Da Vinci” već godinama rado svraća i Karamarkov Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a. Pizzerija smještena u blizini nekadašnje središnjice SOA-e drago je mjesto i pripadnicima obavještajne zajednice, ali i bivšim policijskim načelnicima. Koliko je cijela ta družina u stanju zanemariti stranačke boje, kad su u pitanju “viši” interesi, u ovom je trenu teško nagađati.

No, vratimo se na vilu Šegona i Cetina.

Šegon i Cetina traže legalizaciju viletine

cetinasegon_katastar

Kako smo otkrili, Šegon i Cetina samo su za radove na izgradnji zajedničke luksuzne vile potrošili 1,5 milijuna kuna. Koliko ih je koštalo samo zemljište, administracija, i ostali troškovi, nije poznato, no riječ je o višemilijunskom iznosu s obzirom da se radi o velebnoj luksuznoj vili koja se nalazi na jednoj od najatraktivnijih lokacija na otoku Korčula. Spomenuta vila još uvijek ima status samo zemljišta. Kako smo doznali, Šegonovi i Cetina sad traže legalizaciju svog zdanja.

Cetina i Toni Šegon, zemljište su kupili u kolovozu 2009. godine za nepoznatu cijenu, a kao vlasnici su upisani u katastar u siječnju 2010. godine. Ubrzo nakon upisa krenuli su u izgradnju objekta. Iako je ovo luksuzno zdanje s bazenom završeno prije dvije godine, doznajemo i kako do sada nisu isplatili izvođače radova! No, krenimo redom.

U katastru šuma, a u naravi vila s pet etaža i bazenom
U zemljišniku je vidljivo kako su zajednički vlasnici zemljišta na kojem se spomenuta vila nalazi Šegon i Cetina, no sama vila nije ucrtana u katastar. Parcela je i dalje ucrtana kao šuma. Kako smo istražili, Šegon i Cetina svega nekoliko dana nakon upisa u vlasništvo nad ovom atraktivnom parcelom dobili su lokacijsku dozvolu za izgradnju “višeobiteljske građevine”. Dozvola je izdana 22. siječnja 2010. godine, a potvrda glavnog projekta izdana je u travnju te godine. Obje dozvole zatražili su zajednički Šegon i Cetina.

Inspekcija nikad nije bila na terenu!

Od tad niti jedna inspekcija nije posjetila gradilište pa inspektori za sada ne znaju je li legalizacija građevine podnesena zbog izgradnje izvan gabarita ili zbog blizine pomorskog dobra.

Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Dubrovačko-neretvanske županije nam je potvrdio da je vila u postupku za ozakonjenje.

“Uvidom u evidenciju ovog Upravnog tijela utvrđeno je da je Toni Šegon iz Zagreba putem odvjetnika Alda Miroševića iz Vele Luke, dana 27.06.2013. godine, podnio zahtjev za ozakonjenje objekta”, kažu nam iz Upravnog odjela dodajući da je tom uredu za sada predan samo zahtjev i punomoć za zastupanje. Isto tako za sada je nepoznato hoće li se vila uopće moći legalizirati.

Odvjetnik Mirošević se prestao javljati na telefon

“Uvidom u spis utvrđeno je da nije priložena potrebna dokumentacija te nije moguće dati odgovor da li je moguća legalizacija objekta”, kažu u Upravnom uredu. Kako su nam pojasnili, čestice se nalaze unutar izgrađenog dijela građevinskog područja naselja. Isto tako kažu da se nezakonito izgrađena zgrada ne može ozakoniti, ukoliko se nalazi na pomorskom dobru. No, tek treba utvrditi pravo stanje na terenu.

Doznali smo i da su mještani tijekom izgradnje vile izražavali sumnju kako je riječ o nedozvoljenoj izgradnji odnosno izgradnji na pomorskom dobru, no u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja kažu nam kako građevinska inspekcija nije zaprimila nikakvu prijavu bespravne gradnje niti je obavljala nadzor.

Kontaktirali smo odvjetnika Miroševića koji nam je odmah rekao kako u poslovima Šegonovih nema ništa sporno niti nezakonito. Kada smo objasnili da nas zanima vila u uvali Zubaća Vala, bio je vrlo rezolutan.

“Ma to vam je sve u redu. Vjerujte mi. Nemam kod sebe dokumente pa ne mogu o detaljima koji vas zanimaju, ali doći ću do njih za dva sata. Tada se čujemo. Ja želim biti transparentan”, rekao je odvjetnik Mirošević. To je ujedno i bio naš posljednji razgovor s obzirom da se odvjetnik Šegonovih više nije javljao. Zvali smo ga najmanje dvadesetak puta.

Ostali dužni izvođačima radova

Osim što je vila nelegalna, nisu plaćeni ni izvođači radova. Naime, izvođač radova bio je isti onaj koji je radio i Hotel Korkyra na Korčuli. Riječ je o tvrtki Čerin, a vlasnik te tvrtke Marko Donjerković potvrdio nam je kako je radio na oba objekta Šegonovih. Isto tako kaže nam kako ih Toni Šegon nije do kraja isplatio za radove na vili iako je od završetka radova prošlo oko dvije godine. Kao dužnik vodi se Šegon koji je i investitor radova, a troškovi izvođenja radova procjenjuju se na oko 1,5 milijuna kuna.

“Radovi na hotelu Korkyra i rad na vili u uvali Zubaća Vala nisu bili vezani nikakvim računima. Investitor je bio privatna osoba Toni Šegon”, kaže nam Donjerković.

Nema odgovora na naše upite

Preko glasnogovornice Ministarstva financija postavili smo nekoliko pitanja i samom Cetini, no niti na naša pitanja vezana za poslovno-prijateljske odnose te o zajedničkim nekretninama s obitelji Šegon koja se već godinama nalazi pod poreznim nadzorom slijedom kaznene prijave, nismo dobili odgovor.

Spomenimo i kako se vila u Veloj Luci ne spominje nigdje u materijalima vezanim uz nekretnine obitelji Šegon, no spominje se zemljište u uvali Zubaća Vala. Nakon što je u ovu posljednju aferu koje sada otkriva Index, upetljan do jučer glavni policajac zadužen za porezne prijevare, jasno je i zašto.

U svjetlu svih ovih informacija, nimalo ne čudi što glasnogovornica Ministarstva financija, unatoč našim upitima – što pismenim što telefonski, nije mogla dostaviti odgovore na naša pitanja.

No, kada je trebalo komentirati aferu Pomoćnik koju je Index otkrio, u Ministarstvu financija bili su brzi te su samo koji sat nakon objave članka poslali medijima priopćenje u kojemu su Index optužili da iznosi neistine (“neistine” zbog kojih je Šegon ostao bez fotelje), a također u rekordnom roku nakon otkrivanja afere reagirale su i donedavne kolege Ivice Cetine iz MUP-a – pozivanjem novinara na obavijesne razgovore u Heinzelovu.

Izvor: Index.hr