fbpx

Hoće li prosvjetari u generalni štrajk?

Nakon što se drugo nastavno polugodište u osnovnim i srednjim školama već dobro zahuktalo, a na fakultetima traje ispitni rok, još uvijek se ne zna hoće li možda prosvjetari ipak, u generalni štrajk.

No ovih je dana Vlada RH oformila svoj pregovarački tim, odnosno odbor te je na taj način ipak, pokazala volju i želju da se postigne dogovor sa sindikatima. Pregovori bi trebali započeti u sljedećih mjesec i pol dana dok je na snazi Granski kolektivni ugovor.

Podsjećamo, od prvog dana nastave u drugom polugodištu pa do 25. siječnja u svim je sindikalnim podružnicama u Hrvatskoj bilo organizirano izjašnjavanje o sudjelovanju u generalnom štrajku zbog prijedloga Zakona o radu.

Naime, kako je ponovio Jere Bilan županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, novi Zakon o radu bio bi udar na prava zaposlenika u RH.

– Riječ je o sprječavanju donošenja novog Zakona o radu, Zakona o povremenim poslovima te produženja dobi za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina – pojasnio je Jere Bilan, naglašavajući kako do konca ožujka traje produžena primjena Granskog kolektivnog ugovora te da se prosvjetari nadaju kako će se kroz to vrijeme pronaći zajedničko rješenje i postići dogovor koji bi zadovoljio obje strane.

Budući da je dakle, oformljen Vladin pregovarački tim, prosvjetari se nadaju da do štrajka neće doći i da će dogovor biti postignut.

No, štrajk nije isključen, ali je on, kako je podvukao Bilan, zadnje rješenje. Do njega će doći ukoliko ne bude nikakvih rezultata u pregovorima.

Izvor: Zadarski list/ZDanas