fbpx

HUBOL TEŠKO OPTUŽUJE MINISTRA Ostojić je uskratio zdravstvu 3 milijarde kuna! Mora otići

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zatražila je danas ostavku ministra zdravlja Rajka Ostojića, optužujući ga da je najodgovorniji za loše stanje u hrvatskim bolnicama i zdravstvenom sustavu.
HUBOL u priopćenju tvrdi kako su hrvatski sudovi u više navrata presudili da Ostojić radi protivno hrvatskim zakonima.

‘Liječnička struka zgrožena je načinom na koji je organiziran rad u hrvatskim bolnicama, jer nam je onemogućeno da na najkvalitetniji način skrbimo o svojim pacijentima. Hrvatski građani s pravom su zabrinuti zbog nemogućnosti pravovremenog liječenja’, kaže se u priopćenju.

HUBOL optužuje Ostojića da je odgovoran za manjak novca u zdravstvenom sustavu, jer je 2012. smanjio opću stopu za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15 na 13 posto, a cijenu usluga u zdravstvu za prosječnih 30-ak posto. Time je na godišnjoj razini zdravstvu uskratio više od 3 milijarde kuna.

Također ga smatra odgovornim za neuspješnu sanaciju zdravstvenog sustava, jer je na čelne pozicije saniranih bolničkih ustanova postavio političke poslušnike koji nisu sposobni voditi zahtjevne sustave. Zbog njihove nesposobnosti dugovi se nisu smanjili nego značajno povećali.

HUBOL optužuje Ostojića i za odlazak značajnog broja liječnika iz Hrvatske, jer tijekom više od dvije godine nije poduzeo jasne i odlučne mjere kako bi liječnike zadržao u hrvatskom zdravstvenom sustavu, a čak i one koji ne bi htjeli otići tjera iz Hrvatske.

Ostojić je odgovoran i za nakaradni kolektivni ugovor za djelatnosti zdravstva i socijalne skrbi, tvrdi HUBOL, jer nije uvažavao liječnike niti je u dobroj namjeri pregovarao s njihovim legitimnim predstavnicima, već se poslužio pravnim nasiljem kako bi ostvario financijske uštede. Provođenje odredbi takvog kolektivnog ugovora razlog je urušavanja zdravstvenog sustava, kaže HUBOL.

U priopćenju se Ostojića također proglašava krivim za protuzakonito isplaćivanje plaća u državnom bolničkom sustavu, narušavanje povjerenja svih sudionika u procesu zdravstvene zaštite, tendenciozno plasiranje neistinitih informacija u javnost kako bi navukao bijes javnosti na liječnike, te nepromišljeno uvođenje smjenskog rada u bolnički sustav, zbog čega su opseg i kvaliteta pružene zdravstvene usluge značajno smanjeni, a liste čekanja produžene.

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža izjavio je Hini da je zahtjev za Ostojićevom ostavkom ‘vapaj odgovornih ljudi, koji vide da je sadašnje stanje jednosmjerna ulica koja ne vodi nikamo’.

HUBOL je na svojoj web stranici također objavio Golužin komentar u kojem poziva Ostojića da u interesu hrvatskog zdravstva ‘napokon prihvati nas liječnike kao ravnopravne, važne partnere u promišljanju i realiziranju promjena koje će unaprijediti javni zdravstveni sustav’.

Na upit o kontradiktornosti teških optužbi na Ostojićev račun i zahtjeva za njegovom ostavkom i apela da Ostojić prihvati predstavnike HUBOL-a kao ravnopravne partnere, Goluža je odgovorio kako poziv za partnerstvom zapravo ‘nije upućen Ostojiću nego zdravstvenoj administraciji’.

U Ministarstvu zdravlja nisu željeli komentirati HUBOL-ov zahtjev za Ostojićevom ostavkom.

Izvor: Tportal.hr