fbpx

“Izlazit ćemo na ulice sve dok federalna Vlada ne preda ostavke”

U Bosni i Hercegovini u utorak prijepodnevni sati protječu mirno, no očekuju se nova okupljanja prosvjednika najavljena iza 12 sati u Sarajevu.

Mediji u BiH različito se odnose prema prosvjedima iako svi izražavaju razumijevanje za socijalni bunt građana. Tako sarajevsko “Oslobođenje” u naslovima ističe zahtjeve prosvjednika za ostavkama te prenosi kronologiju zbivanja na ulicama bosanskohercegovačkih gradova.

Taj list kao najznačaniju vijest među zbivanjima od ponedjeljak ističe prijedlog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i entitetskog premijera Nermina Nikšića da se što prije održe izvanredni izbori.

“Dnevni avaz” pak već na naslovnici otvoreno napada Nikšića, a u komentaru ga naziva nemoralnom osobom koja prosvjednike poistovjećuje s ulicom.

Uz niz napisa u kojima se napada Socijaldemokratsku partiju (SDP) te Stranku demokratske akcije (SDA) ovaj list opširno citira i svog utemeljitelja i aktualnog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji je Nikšića u intervjuu jednog lokalnoj televiziji nazvao “muljatorom” ustvrdivši kako je sadašnja federalna vlada “puna korupcije”.

“Bit će uhićenja, to vam jamčim”, zaprijetio je Radončić kako ga citira njegov list.

Radončić, koji je uz to i predsjednik oporbeno-vladajućeg Saveza za bolju budućnost (SBB), u odvojenom je intervjuu odbacio ideju o prijevremenim izborima nazivajući je “novom zamkom državne mafije”.

“Građani 20 godina nisu mogli mijenjati vlast jer je vlast krala na izborima budući da ima svoje izborne komisije”, izjavio je Radončić za komercijalni televiziju TV 1.

Kazao je kako je to što ga je netko pokrao jedini razlog zbog kojega je u utrci za člana Predsjedništva BiH na izborima 2010. godine izgubio u natjecanju s Bakirom Izetbegovićem.

Banjalučke “Nezavisne novine” i dalje o prosvjedima u BiH izvještavaju kao o zbivanjima koja se tiču samo Federacije BiH. Taj list u utorak prenosi i prve komentare stranaka iz Republike Srpske na prijedlog o provedbi izvanrednih izbora. I iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao i iz oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) takvu mogućnost su odbacili.

Zastupnik SNSD-a u parlamentu BiH Krstan Simić je izjavio kako izvanredni izbori nisu nikakvo rješenje “nego bijeg stranaka iz FBiH od odgovornosti za probleme”, a isto stajalište zauzeo je i Darko Babalj, zastupnik u državnom parlamentu iz SDS-a.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odbija dati ostavku, što je bio ultimatum prosvjednika u Sarajevu. Točno u podne građani će ponovno na sarajevske ulice, a poručuju da se neće maknuti i da će prosvjedi trajati sve dok federalna vlada ne preda ostavku, javlja HRT.

Sinoćnji prosvjedi završili su oko 20 sati. Protekli su bez izgreda i sukoba s policijom koja je osiguravala sjedište entitetske vlade pred kojom su tražene ostavke.

Ministri EU o slanju vojske u BiH: ‘Ovo je poziv na buđenje!’
Entitetski premijer Nermin Nikšić nije promijenio odluku koju je donio tijekom sastanaka s predstavnicima prosvjednika u poslijepodnevnim satima kada je kazao kako će se povući tek nakon što bude izabrana nova vlada. Izjavio je kako nema ništa protiv svoje i smjene ostalih ministara, kao ni protiv uspostave nove vlade čim to bude moguće, podsjetivši kako vlada u sadašanjem sazivu ionako već mjesecima radi u tehničkom mandatu jer joj je entitetski parlament iskazao nepovjerenje. Nama je svakako izglasovano nepovjerenje i mogu se provesti aktivnosti imenovanja druge vlade koja bi u skladu s ustavom i zakonom preuzela odgovornost u Federaciji, izjavio je Nikšić.

Federalni je premijer pojasnio kako se neće dopustiti bezvlašće, odnosno kako će sadašnja vlada raditi sve dok eventualno ne bude imenovana nova. To se može pokrenuti već sutra ako za to postoji potrebna većina u parlamentu, kazao je Nikšić, upozoravajući kako se mora znati tko preuzima odgovornost za stanje u Federaciji. Nikšić je kazao kako će stoga već danas u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog izmjena izbornog zakona kako bi se omogućila provedba prijevremenih izbora ranije najavljenih za listopad.

Predsjednik Federacije Živko Budimir također je potvrdio kako je spreman podnijeti ostavku i kako izvanredne izbore smatra najboljim rješenjem za izlazak iz krize, prenosi HRT.

Izvor: JL