fbpx

Juliju Timošenko puštaju iz zatvora, Janukovič će dati ostavku?

Ukrajinski parlament, koji je za svog predsjednika odabrao njezina saveznika Oleksandra Turičinova izglasao je da se ubrza puštanje Timošenko na slobodu bez potrebne predsjedničke podrške.

Nakon što su u petak ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i vođe opozicije potpisali sporazum o rješavanju političke krize u Ukrajini, vođa opozicije Vitalij Kličko danas je kazao da je Janukovič pobjegao iz Kijeva. Ne zna se gdje je, javlja The Guardian. Danas je parlament imenovao novog predsjednika parlamenta i ministra unutarnjih poslova. Policija je napustila ulice Kijeva i javne zgade a čuvari prosvjednika preuzeli su održavanje sigurnosti. Bivšu ukrajinsku premijerku puštaju iz zatvora a The Guardian piše da su regionalni političari na događaje u Kijevu reagirali su objavom ustavne kontrole u Harkivu.

14.40 Novinska agencija Unian objavila je fotografije pristaša Julije Timošenko kako se okupljaju ispred bolnice u Harkivu gdje se ona nalazi, prenosi The Guardian.

14.38 Mykola Katerynchuk vođa jedne od stranka u opoziciji, Europske stranke kazao je novinarima da je predjednik Janukovič tijekom telefonskog razgovora s jednim od vođa opozicije Arsenijem Jacenjukom obećao dati ostavku, prenosi BBC.

14.11 Iako je prema prvim informacijama objavljeno da je Julija Timošenko puštena iz zatvora ispostavilo se da to još nije tako. Kako javlja Sky News, Juliju Timošenko puštaju iz zatvora kao dio političke odluke koju je donio parlament u Kijevu. Prema prvim izvještajima objavljeno je da je ona već puštena iz zatvora no njezina glasnogovornica kasnije je to razjasnila. Rekla je da je parlamentarna odluka značila da mora biti puštena odmah.

13.45 Parlament je također ovlastio Turčinova da koordinira radom izvršne vlasti dok se ne odredi nova vlada, prenosi televizija parlamenta Rada, javlja BBC.

Regionalni vođe pretežno ruskih govornih regija na jugoistoku Ukrajine i na Krimu na sastanku u Harkivu kazali su da ‘uzimaju vlast u svoje ruke’ dok se ustavni poredak ne zajamči u Kijevu.

13.15 Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko puštena je iz zatvora, izijavila je njezina glasnogovornica koja se kasnije ispravila, prenose strani mediji.

Ukrajinski parlament, koji je za svog predsjednika odabrao njezina saveznika Oleksandra Turičinova izglasao je da se ubrza puštanje Timošenko na slobodu bez potrebne predsjedničke podrške.

Parlament je usvojio rezoluciju koja osuđuje separatizam i pozvao je snage sigurnosti da istraže pozive na separatizam od strane nekih političara, izvijestila je službena televizija parlamenta, prenosi BBC. Arsen Avakov imenovan novim obnašateljem dužnosti ministra unutarnjih poslova.

Nešto ranije ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo je građane da rade s policijom kako bi osigurali red, prenosi Reuters.

10.59 Hanna Herman iz Janukovičeve stranke regija rekla novinskoj agenciji Unian da je Janukovič u gradu Harkivu. AP je također na Twitteru objavio da je visoki pomoćnik ukrajinskog predsjednika kazao da Janukovič ne namjerava napustiti zemlju.

Ukrajinski prosvjednici kazali su da neće ući u predsjedničku zgradu u Kijevu nego da je samo žele osigurati, javlja BBC.

10.25 Antivladini prosvjednici kontroliraju predsjedničku rezidenciju, prenosi France 24. Reuters je objavio da su od višeg sigurnosnog izvora saznali da je Janukovič još uvijek u Ukrajini, ali da ne mogu potvrditi je li još u Kijevu. Ranije je BBC objavio da prosvjednici hodaju oko zgrade parlamenta.

10.08 Jedan od oporbenih vođa Vitalij Kličko kazao je da je ukrajinski predsjednik napustio Kijev, javlja AFP, prenosi Yahoo News. Kličko je također pozvao parlament da usvoji rezoluciju kojom se poziva Janukovič da odmah podnese ostavku.

Također predsjednik ukrajinskog parlamenta Volodymyr Rybak danas je podnio ostavku, prenosi BBC. Uredi predsjednika Janukoviča u Kijevu nisu čuvani, a prosvjednici navodno potpuno kontroliraju okrug gdje je vlada.

8.40 Deseci tisuća prosvjednika ostali su na Trgu neovisnosti u Kijevu unatoč sporazumu između predsjednika Viktora Janukoviča i vođa opozicije o rješavanju političke krize. Mnogi prosvjednici kažu da je sporazum čini premalo kako bi se riješili njihovi problemi. Ultranacionalisti su pozvali prosvjednike da napadnu predsjednikov ured u 10 sati po lokalnom vremenu ako Janukovič ne odstupi, prenosi Sky News.

Podsjetimo, troje opozicijskih lidera u sjedištu predsjednika u Kijevu potpisali su jučer sporazum o rješavanju krize s Viktorom Janukovičem. Potpisivanje je uslijedio nakon što je Janukovič najavio prijevremene izbore i formiranje vlade nacionalnog jedinstva. Potpisivanju su svjedočili ministri vanjskih poslova Europske unije koji su posredovali pri sklapanju dogovora.

Prema sporazumu, u 48 sati mora se napisati prijedlog zakona po kojem će se odbaciti sadašnji ustav, a ponovno će na snagu stupiti onaj iz 2004. godine. Nadalje, stvorit će se vlada nacionalnog jedinstva, smanjit će se predsjedničke ovlasti i održat će se prijevremeni izbori. U dogovoru se poziva i na pokretanje istrage o nasilju na ulicama.

Izvor: Večernji list