fbpx

Karamarku 7 godina, Mitrović u psihijatrijsku ustanovu

U ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru, Šime Karamarko zvani Šika iz Kruševa nepravomoćno je osuđen na 7 godina zatvora, dok je umirovljenom pravosudnom policajcu Ivi Jovi Mitroviću određen prisilni smještaj i liječenje u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa zbog brutalnog ubojstva Mladena Divnića u Zelengradu na Đurđevdan prije gotovo tri godine.

Time je karamarku ublažena prva presuda kad je bio osuđen na 10 godina, a Vrhovni sud je odbacio tu presudu kako bi se utvrdili neki detalji vezani uz motiv ubojstva, ubrojivost okrivljenika i slično. Kazna je ublažena i u odnosu na minimalnih 10 godina za tu kvalifikaciju zločina, zbog neizravne namjere, prethodne neosuđivanosti, primjerenog ponašanja i stava prema sudu te uzimajući u obzir da je Karamarko invalid Domovinskog rata.

Kako je rekla Dijana Grancarić, predsjednica Sudskog vijeća, koja je vodila oba postupka, svrha kazneno-pravne sankcije će se ispuniti i kaznom blažom od propisane. Karamarku se u ovih sedam godina ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru te mu se pritvor produljuje do pravomoćnosti presude.

Mitroviću je presuda ostala ista.

– Mitrović u neubrojivom stanju nije bio sposoban shvatiti značenje svog postupka, s obzirom da je ovisnik o alkoholu i ima trajni poremećaj osobnosti. U neubrojivom stanju je zajedno s Karamarkom usmrtio drugoga na osobito okrutan način te počinio kazneno djelo protiv života i tijela teškim ubojstvom. Određuje mu se prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi na najviše šest mjeseci. Svakih šest mjeseci u posebnom postupku se može uvidjeti ima li osnova za daljnji prisilni smještaj, kazala je sutkinja Grancarić.

Izvor: Zadarski list/ZDanas