fbpx

Letinić: “Zadarska županija u vrhu po broju zaprimljenih zahtjeva, ali i riješenih”

Županijski vijećnik Dragan Ranj (SDP) na prošloj je sjednici Skupštine Zadarske županije, održanoj krajem prošle godine, postavio pitanje u vezi legalizacije bespravno izgrađenih objekata. Zanimalo ga je koliko je Zadarska županija u brojkama i postocima riješila takvih predmeta, s obzirom da se kompletirala znatnim brojem novozaposlenih na poslovima legalizacije te drži li se Županija zadanog tempa kojeg je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zadalo.

Na vijećničko pitanje odgovorio je Željko Letinić, županijski pročelnik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje.

– Kao i svi odjeli u županijama i gradovima koji imaju nadležnost u rješavanju predmeta legalizacije, dostavljamo nadležnom ministarstvu podatke o zaprimljenim i riješenim predmetima do petog u mjesecu. Podaci su se dostavljali od lipnja 2012. do veljače 2014. kada smo obaviješteni da više nije potrebno dostavljati na taj način podatke, s obzirom na ustanovljenje registra izdanih rješenja o izvedenom stanju. Iz zadnjeg izvješća koje je Ministarstvo objavilo na svojim stranicama razvidno je da je Zadarska županija u vrhu po broju zaprimljenih zahtjeva, ali i riješenih, dok najveći broj riješenih zahtjeva ima Splitsko-dalmatinska županija, ogovara Letinić pozivajući se i na nove izmjene i dopune Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama iz prosinca 2012., kojim je uređeno osnivanje Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Tako je utvrđeno da će Agencija rješavati predmete u kojima nadležno upravno tijelo zbog velikog broja zaprimljenih zahtjeva ne može u razumnom roku riješiti sve predmete. Do 31. prosinca prošle godine po novom zakonu postotak riješenih predmeta trebao je biti 20%, a županijski Upravni odjel do kraja siječnja ove godine riješio je ukupno 7.253 zahtjeva, što iznosi 13,5 % od zaprimljenih zahtjeva, kojih je čak 53.697.

Izvor: Zadarski list/ZDanas