fbpx

Letta dao ostavku, Renzi želi vladati do 2018. godine!

Renziju se žuri. Kao gradonačelnik Firenze, što je postao na izborima 2009., godinu dana kasnije pokrenuo je akciju ”bacimo islužene političare u smeće“.

Mogao je čekati svoj trenutak, odnosno lagani pad vlade široke koalicije Enrica Lette, i onda na izborima pobijediti i vladati, ali se Matteo Renzi (39), gradonačelnik Firenze, koji je od prosinca 2013. godine na čelu Demokratske stranke (PD, što je bivša KP) odlučio gotovo politički samoubilačkim potezom odmah preuzeti vladino kormilo.

Enrico Letta više nije premijer talijanske vlade nakon što mu je sinoć nepovjerenje izglasovala njegova Demokratska stranka na osnovu prijedloga tajnika Mattea Renzija. Nakon kratkog posljednjeg sastanka vlade danas u 11.30 sati, Letta je šefu države Giorgiju Napolitanu predao ostavku.

Njegova koalicijska vlada nije trajala ni 300 dana. Renziju se žuri. Kao gradonačelnik Firenze, što je postao na izborima 2009., godinu dana kasnije pokrenuo je akciju ”bacimo islužene političare u smeće“. Imao je tolikog utjecaja taj njegov poziv da se neki povijesni čelnici PD-a, kao što su bivši premijer Massimo D’Alema, te bivši čelnik stranke i bivši gradonačelnik Rima Valtter Veltroni, nisu ni kandidirali za parlamentarne izbore 2013. godine.

Već se na tim izborima Renzi namjeravao predstaviti kao premijerski kandidat stranke PD, ali je na predizborima unutar stranke za premijerskog kandidata izabran tadašnji tajnik Pierluigi Bersani. Stranka PD je pobijedila na izborima, ali Bersani nije uspio sastaviti vladu, pa je Napolitano povjerio mandat Letti, koji je stvorio veliku koaliciju u koju je ušla i stranka bivšeg premijera Silvija Berlusconija. Da je na tim izborima bio Renzi kandidat za premijera stranka PD bi osvojila dovoljno parlamentarnih mjesta za formiranje vlade bez ulaska u koaliciju s desnim centrom. Nakon što je Berlusconi u ljeti 2013. godine definitivno osuđen zbog korupcije, izašao je iz koalicije i ponovno pokrenuo svoj pokret Napred Italijo.

Ministri iz njegove dotadašnje stranke ostali su u vladi i Letta je imao većinu u parlamentu. Bersani je nakon ”gubitka“ na izborima i nemogućeg stvaranja vlade podnio ostavku na položaj stranačkog čelnika. U prosincu su održani izbori, među svim članovima PD-a kao i onima koji glasuju za nju na parlamentarnim izborima, za novog tajnika stranke na kojima je pobijedio Renzi. Odmah je kazao kako podupire Lettu, ali je istodobno tražio i brže i radikalnije promijene. Sa Berlusconijem je dogovorio izgled budućeg izbornog zakona, ali je njegovo izglasavanje zakočeno u Parlamentu. Svim radikalnijim potezima su stavljane prepreke. Sada je Renzi, ambiciozni 39-godišnji mladić kojem se žuri, srušio Lettu i namjerava preuzeti vladu i ubrzati donošenje reformi.

Italija je u močvari, kazao je sinoć na sastanku direkcije stranke PD Renzi, te najavio radikalne promijene. Napolitano će odmah otvoriti konzultacije za sastav vlade i zatim Renziju povjeriti mandat. Zanimljivo je i kako će stranku Naprijed Italijo na konzultacijama s Napolitanom voditi, najvjerojatnije, Berlusconi, koji je, ponovimo, definitivno osuđen za korupciju i trebao bi biti u kućnom pritvoru. Nova vlada će imati dosadašnju koaliciju, ali Renzi drži kako će biti učinkovitiji od svog stranačkog prethodnika, koji je pokušao uvesti neke promijene, ali s mnogo poteškoća. Renzi bi htio ostati na čelu vlade do konca mandata ovog parlamenta, odnosno do 2018. godine.

– Znam da sam u igru stavio svoju političku karijeru – kazao je Renzi i onda citirao poeziju Roberta Frosta: ”Vidio sam u šumi dva puta pred sobom, izabrao sam onaj manje prohodan“. Zna da je ušao na put koji će ga dovesti ili do slave ili do teškog poraza. Nema trećeg rješenja. – Netko je napisao da sam ambiciozan iznad svim mjerila. Možda očekujete da ću to demantirati? Neću, neću to demantirati. Svi moramo imati neizmjernu ambiciju za izvlačenje Italije iz močvare – objasnio je Renzi svoj potez.

Izvor: Večernji list