fbpx

Lyons vukao pa ispao zbog prekršaja

Još jednom su Zadrani bili jako blizu pobjedi, ali su posrnuli u završnici i doživjeli osmi uzastopni poraz u ABA ligi. Srećom, poraženi su i Široki i Szolnoki Olaj pa su bodovne razlike na samom dnu ostale nepromijenjene. Dvije i pol minute prije kraja utakmice u Laktašima, Zadar je vodio 55:58. Međutim, veći dio posljednje četvrtine bio je bez Marka Lyonsa, čovjeka koji je radio razliku kad god je bio u igri. On je ispao s pet prekršaja, baš kao i Andrew Lawrence pet minuta prije kraja pa je završnicu Zadar morao odraditi itekako oslabljen. I nije izdržao. Nakon Prostranovog bacanja za 58. poen, više nije zabio nijedan. Na drugoj strani je stvari u svoje ruke uzeo Nemanja Gordić, Zadrov krvnik iz prve utakmice. Zabio je bacanja pa tricu (u međuvremenu je Ramljak promašio iza linije 6,75) za 60:58. Kraljević je napravio korake, a Dozet novom tricom stavio točku na “i”. Dalekometni pokušaj Dijana na ulasku u posljednju minutu nije bio precizan pa je Gordić novim penalima postavio konačnih, 65:58. Igokea je utakmicu zaključila serijom 10-0.

Lyonsove trice i prekršaji

Sunara je odmah u početnu postavu uvrstio novopridošlog Lyonsa, te uz njega Lawrencea, Ramljaka, Sobina i Kraljevića. Amerikanac je imao izvrsno otvaranje. Na uvodni koš Gordića, odgovorio je dvjema tricama. Sobin je zabio za 2:8, međutim, Lyons je već u tri minute sakupio tri prekršaja pa je preselio na klupu. Jorović je pogodio prvu tricu domaćih, a gosti su prednost držali još nekoliko minuta, koševima Kraljevića i Lawrencea za 8:12. No, Igokein napad počeo je funkcionirati sve bolje i uskoro prelazi u vodstvo. Do kraja prve dionice napravili su seriju 10-2, zaključno s Gordićevom tricom za 18:14. Dalekometnim ubačajem (opet Jorović) otvorili su i drugu dionicu za +7. Zadar je sve teže pronalazio put do koša. Uspjelo je to tek Ivanovu s linije slobodnih bacanja, ali je Nikolić povisio na +8, 23:15 i natjerao Sunaru na time-out u 13. minuti. Tada se u igru vratio Lyons, no zadarski strmoglavi pad nije zaustavljen. Seriju Igokee nastavili su ponovno Nikolić i Jorović za odlazak na dvocifrenu prednost, 27:15, sredinom druge dionice. Ipak, Lyons je uspio prekinuti seriju protivnika 12-1 i to trima bacanjima. Nadovezao se Kraljević, ubačajem iz skoka u napadu, za povratak na sedam razlike, 27:20. Zadrani su, međutim, izgubili loptu, nakon čega je Lyons napravio četvrti prekršaj za svega šest minuta provedenih na terenu.

Igokea na +15

A kada je izišao, gosti su opet potonuli na -12. Nakon koša Sobina, uslijedila je serija domaćih 6-0 (Mirković 4, Bunić), od čega su četiri poena zabili iz kontre. Na semaforu je ponovno zasvijetlilo +12, 34:22. U pravom trenutku za Zadar stigla je Dijanova trica pa se do kraja prvog poluvremena Sunarina momčad ipak malo stabilizirala. Ramljak je bacanjima smanjio na 34:27, rezultat s kojim se otišlo u svlačionice. Treća četvrtina imala je dva lica. Prvo ono u kojemu je Igokea ekspresno odjurila na dvocifrenu razliku. Nikolić dvicom, te Štemberger i Gajović tricama natjerali su Sunaru na novi time-out već u 22. minuti. Domaći su tada imali najveću prednost na utakmici +15, 42:27 i priliku da ju povećaju, jer je Sobin promašio oba penala. Ali nisu uspjeli.

Lyonsov preporod

Zadrane je trgnuo Dijan, a onda je i Sobin, nakon pet promašaja, uspio pogoditi dva bacanja za 44:33. Gordić je tricom kaznio kašnjenje Lyonsa (47:33), no bio je to jedan od rijetkih loših poteza Amerikanca. Krajem treće četvrtine potpuno je preuzeo konce igre u svoje ruke i povukao svoju momčad u nevjerojatnu seriju. Kreirao je, asistirao i zabijao. Zadar je s njim bio posve druga momčad. Ugradio je četiri poena u seriju 10-0 (Kraljević 4, Dijan) za povratak na samo -4, 47:43, uoči posljednjih deset minuta igre. Zanimljivo da je Zadar prvi prekršaj u trećoj četvrtini napravio tek u 30. minuti. Gostujuća serija nastavljena je i u četvrtoj četvrtini. Lyons je asistirao Sobinu pa vukao kontru, koju je završio Dijan. U međuvremenu je Lawrence pogodio dva bacanja i Zadar je poveo, 47:49. Bila je to ukupna serija “plavih” 20-3. Štemberger je tricom vratio prednost domaćima, a Lyons neoprezno faulirao Gordića pa je ključni zadarski igrač morao na klupu. Nedugo zatim peti prekršaj je napravio i Lawrence pa su posljednjih pet minuta gosti igrali bez njih dvojice. Zadrane je u vodstvu još neko vrijeme držao Prostran, no u već opisanoj završnici ponovila se slika viđena mnogo puta ove sezone.

IGOKEA – ZADAR 65:58
(18:14, 16:13, 13:16, 18:15)

LAKTAŠI – Sportska dvorana Laktaši. Gledatelja: 1000. Suci: Milivoje Jovčić, Milija Vojinović i Vladan Sundić.

IGOKEA: Dozet 4, Jorović 8, Knežević, Gajović 6, Nikolić, Gordić 21, Gipson, Bakić, Mirković 5, Štemberger 8, Bunić 4, Williams 3. Trener: Vlada Jovanović.

ZADAR: Ivanov 1, Kraljević 7, Lawrence 4, Perić, Lyons 13, Sobin 14, Đugum, Ramljak 2, Batur, Dijan 11, Prostran 6. Trener: Ivan Sunara.

Izvor: Zadarski list/ZDanas