fbpx

Meteorološki radar na brdu Križ kod Bibinja

Radarska mjerenja od posebne su važnosti na području Jadrana gdje nisu moguća klasična prizemna meteorološka motrenja. Osim praćenja olujnih procesa u realnom vremenu, radarski podaci, uz upotrebu numeričkih prognostičkih modela novije generacije, omogućili bi veću točnost prognoza. A koliko je važna pravodobna i precizna vremenska prognoza, posvjedočit će svaki pomorac, nautičar, planinar, alpinist, pripadnik Gorske službe spašavanja. Ona ne samo da čuva ljudske živote i materijalna dobra, nego sprječava i ublažava velike katastrofe.

Kada se sve to uzme u obzir, a osobito pomorska tradicija naše zemlje i razvoj nautičkog turizma, zvuči nevjerojatno da Hrvatska duž obale nema nijedan meteorološki radarski sustav. Iznimka je mali meteorološki radar dometa do 60 kilometara koji su prošle godine na riječkom području postavili Građevinski fakultet u Rijeci, Državnim hidrometeorološki zavod, Institut Ruđera Boškovića i Kontrola leta zračne luke na Krku. U pripremi je i postavljanje sličnog sustava na području Dubrovačko-neretvanske županije u sklopu međunarodnog projekta ADRIARadNet, ali ta dva radara dometom ni približno neće pokriti cijeli Jadran.

– Državni hidrometeorološki zavod, koji se godinama zauzima za instalaciju dualno polariziranih doppler meteoroloških radara velikog dosega na jadranskoj obali, u suradnji s Ministarstvom obrane odredio je lokacije za instalaciju radara, pripremio veći dio projektne dokumentacije te dobio lokacijske dozvole za postavljanje radara pokraj Pule, Zadra i Visa. Konkretno, na zadarskom području radar će se postaviti na brdu Križ pokraj Bibinja, najavljuje Kornelija Špoler Čanić iz Službe za informiranje, strateško planiranje i korisnike Državnog hidrometeorološkog zavoda.

– Strateškim postavljanjem radara na sjevernom srednjem i južnom Jadranu dobili bismo preciznu najavu naglih promjena, što je osobito važno profesionalnim pomorcima i nautičarima te brojnim turistima koji nisu navikli na iznenadne nevere i ćudljivo vrijeme na našoj obali, ističe Anđelko Vidović, voditelj meteorološke postaje na Puntamici.

Izvor: Zadarski list/ZDanas