fbpx

Ne igraj na Engleze gostovala u HNK Zadar

Hrvoje Kečkeš, Borko Perić i Tarik Filipović su Paun, Bule i Piksi. Zagrepčani u svojim tridesetima, najbolji prijatelji iz djetinjstva i – ovisnici o klađenju. Sportskom. Vrijeme i inače, pa i ovog “lijepog i sunčanog” dana, provode prateći rezultate i provjeravajući listiće. Sva trojica su u financijskim problemima – muče ih dugovi, žena, kamatari… Ovaj put sva trojica na svom listiću, uz ostale parove koje su pogodili, imaju nogometnu utakmicu na koju su se različito kladili – jedan iz “iksa” u “iks”, drugi iz “iksa” u “jedan” i treći iz “iksa” u “dva”. Poluvrijeme je završilo “iksom”, traje drugo poluvrijeme.

To je ukratko ono o čemu se radi u predstavi Ne igraj na Engleze satiričkog kazališta Kerempuh koja je u utorak gostovala u HNK Zadar. Gledanje u teletekst s izrazom nade, ushićenja ili potpune bespomoćnosti otvara razgovore trojice prijatelja i ti razgovori postaju sve dublji i teži.

Predstava je gostovala u pravo vrijeme, kad još nije počeo nastavak Lige prvaka, pa su oni koji inače utorkom i srijedom gledaju samo zelene travnjake imali “slobodno” za otići u kazalište i pogledati, kad već ne utakmicu, onda predstavu s “nogometnom” tematikom.

A ono što će svakom čovjeku koji barem malo prati nogomet zapeti za uho su neki izrazi koje nijedan od njih ne bi prevalio preko usta. “Ajmo Topnici!” ili “Ajmo Crveni vragovi!” su izrazi koje nijedan navijač u Hrvatskoj ne koristi dok navija za Arsenal ili Manchester United.

Publika se smijala forama koje je glumački trojac izvodio na pozornici i na kraju ih nagradila burnim pljeskom. Najviše interesa privuklo je pojavljivanje Tarika Filipovića u ulozi bešćutnog liječnika s oscilacijama u ponašanju. Hrvoje Kečkeš opet balansira na rubu uloge onog kojeg se u društvu sprda, a Borko Perić, možda najjača karika ove predstave, igra rolu “onog trećeg”, onog koji promatra i shvaća i onog kojeg nije strah reći “kralj je gol”.

Izvor: Zadarski list/ZDanas