fbpx

Nitko neće u tokare, zidare, stolare…

Nedostatak kvalificirane radne snage za pojedina zanimanja odavno je problem koji muči potrebe gospodarstva. Obrtnička komora Zadarske županije je 2009. godine prepoznala problem nedostataka kvalificirane radne snage za pojedina deficitarna zanimanja kao što su kuhar, konobar, zidar, klesar, bravar, tokar, plinoinstalater i raspisala natječaj za dodjelu stipendija učenicima koji upišu školovanje za deficitarna obrtnička zanimanja.

– Od 2009. do 2013. godine Obrtnička komora Zadarske županije zajedno s partnerima Ministarstvom poduzetništva i obrta i Zadarskom županijom stipendirala ukupno 45 učenika u navedenim zanimanjima. Svi su učenici stipendijom od 500 kuna mjesečno praćeni kroz sve tri godine školovanja, govori profesorica Lidija Udiljak, Voditeljica Ureda za obrazovanje Obrtničke komore Zadarske županije, istaknuvši kako zbog nedostatka financijskih sredstva u 2014. godini Obrtnička komora Zadarske županije nažalost ne stipendira niti jednog učenika.

Deficitarnih zanimanja odnosno zanimanja koja učenici ne žele upisati u zadarskoj Strukovnoj školi Vice Vlatkovića su trogodišnji programi u graditeljstvu zidar i tesar te zanimanja tokar i bravar u strojarstvu.

– Posljednje dvije godine imamo smanjen interes i za programe stolar i soboslikar-ličilac što definitivno čudi, osobito za zanimanje stolar za koje imamo najbolje uvjete u RH i koji danas uče i rade na računalima, kaže ravnatelj “Vice Vlatkovića” Tihomir Tomčić.

 Izvor: ZL/ZDanas