fbpx

»Osvijetlimo otoke – još nas ima«

Koliko god se država maćehinski odnosila prema njima, otočani se ne daju i još su jednom pokazali da je bodulski dišpet jači od svih zakona, propisa i uredbi zajedno. Pod motom »Osvijetlimo otoke – još nas ima«, udružili su snage i osvijetlili svoje škoje bakljama podrške okruglom stolu koji danas na temu ukidanja dozvola za mali ribolov u Zadru organiziraju Otočni sabor i zadarsko Sveučilište.

Riva u Preku bila je mjesto okupljanja za 50-ak Ugljanaca i Pašmanaca koji su već od 18 sati stizali iz svih mjesta i koji su zapalili 20-ak baklji. »Ako nam ukinete mali ribolov, otvorite pučke kuhinje« napisao je na svom transparentu Ratko Blaslov iz Kali koji drži da će se otočani uskoro iseliti, a njihove će kuće jeftino kupiti stranci.

– Vidite i sami što ljudi misle, a koliko čujem ovako je na Rabu, Cresu, Olibu, Ižu, Drveniku… Mislim da smo ovom akcijom pokazali da ovdje i zimi ima života, da otoci nisu samo lijepe ljetne razglednice. Bakljama smo simbolično povezali sve otočane kojima godina nije dobro počela. Od indeksa razvijenosti, koji će se itekako odraziti na ionako slabo razvijeno otočno gospodarstvo, do sramotne odluke o ukidanju malog ribolova. Ali nijedan zakon ili propis nije Sveto pismo da se ne bi mogao mijenjati, kazao je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

 Izvor: Zadarski list/ZDanas