fbpx

Otac Zvonko priprema retrospektivu, a kći Lucija izložbu slika na platnu

Family Art Group Čulina broji oca Zvonka, mamu Karolinu te kćeri Mariju i Luciju. Svi oni bave se umjetnošću, a Zvonko i Lucija, između ostalog, uskoro će se predstaviti samostalnim izložbama
Nacional, najpoznatiji albanski tjednik za kulturu, književnost i društvena pitanja drugi put u dva mjeseca po cijelu stranicu velikog formata posvećuje multimedijalnom umjetniku Zvonku Čulini iz Pridrage. To je jedinstven slučaj za ovaj tjednik naklade od 50.000 primjeraka, koji svoje stranice ustupa izričito najpoznatijim svjetskim književnim imenima.

– U prijevodu Mustafe Spahiu iz Skoplja na albanski jezik, pod naslovom “Mi trčimo vrijeme”, objavljeno je sedam pjesama dok je pod naslovom “Duhovna poezija” objavljeno 12 pjesama, kazao je povjesničar umjetnosti Čulina.

Od “Crne prizme” do “Apostola ljubavi”

Iako je prvenstveno pisac, kao slikar sudjelovao je na više od 120 izložbi u Hrvatskoj i deset zemalja svijeta. Bavi se i karikaturom, pisanjem priča, basni, aforizama – napisao ih je oko 3.000 – i pjesama koje je nerijetko objavljivao.

Česte promjene dovode do preobrazbe raspoloženja iz jednoga u drugo. U stvaralačkom opusu Čulina polazi od “Crne prizme”, što je naslov njegove prve knjige, do “Apostola ljubavi”, duhovne poezije.

Jedan je od organizatora, idejni pokretač i inicijator Pridraške kulturne večeri te glavni urednik Pridraškog glasnika.

– U pripremi je sedmi broj Pridraškog glasnika i prvog broja Pridraškog humorističnog lista koji će se sastojati od tradicionalnog humora, aforizama, izreka, anegdota i pjesama ovog kraja, najavio je svestrani Čulina.

U sklopu nadolazećih Županijskih dana kao čestitku za 21. rođendan Zadarske županije Umjetnička udruga Art total Pridraga u suradnji s Gradskom knjižnicom Benkovac te s još nekoliko domaćih i stranih društava i udruga u multimedijalnoj dvorani održat će međunarodnu izložbu minijatura, maksimalno do A4 formata.

– Međunarodna izložba minijatura održat će se potom i u Novigradu u Zavičajnom muzeju, najavio je Čulina dodajući kako za mjesec ožujak intenzivno priprema retrospektivnu izložbu koja će se održati u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru.

Obiteljsko-umjetnička udruga

Kompletna obitelj Zvonka Čulina su umjetnici, obitelj slikara i pisaca, u kojoj se ne može odrediti tko je talentiraniji, supruga Karolina koja iza sebe ima 80-ak izložbi slika te kćerke Marija i Lucija koje su do sada sudjelovale svaka na desetke izložbi, aukcija, kolonija ili natječaja u Hrvatskoj i Njemačkoj, a djeluju u jedinstvenoj, slobodnoj, obiteljskoj umjetničkoj grupi Family Art Group Čulina. Ova obiteljsko-umjetnička udruga je osnovana u njemačkom Dortmundu gdje je obitelj Čulina prije živjela.

Vrativši se iz Njemačke u svoju rodnu i Pridragu zavičajnost, djeluje obiteljskim zanosom kreativaca na sve oko sebe. Štoviše, obitelj Čulina nadasve uspješno organizacijski prelazi u umjetničke radionice u kojima otvara vrata mladim talentima.

– Zajedno sa suprugom Karolinom, a u suradnji s Gradskom knjižnicom Benkovac i Zadarskom županijom, od 25. veljače započinje likovno-književna radionica Bera, uglavnom namijenjena djeci školskog uzrasta, obrazlagao je Zvonko Čulina

Međunarodno priznati pjesnik i slikar jedino žali za tim što je prvih godina njegova opusa, među kojima je 600 fotografija i pjesme koje je stvarao za vrijeme studentskih dana, tijekom Domovinskog rata zapaljeno u Pridrazi.

Izvor: Zadarski list/ZDanas