fbpx

Ovo je prvi BMW-ov jednovolumen i auto s prednjim pogonom

Očekuje se da će na tržište biti pušten na jesen, no još nije sigurno koja će biti cijena

BMW je pokrenuo još jednu seriju – “dvojku”. Bavarska tvrtka predstavila je prve fotografije Active Tourera Serije 2. Ovaj model namijenjen serijskoj proizvodnji najavljen je još 2012. godine konceptom Active Tourer, na čijem je dizajnu radio i Domagoj Đukec, dizajner hrvatskog podrijetla rođen u Frankfurtu.

Active Tourer Serije 2 vrlo je značajan za BMW – riječ je, naime, o prvom jednovolumenu i prvom modelu te tvrtke s pogonom na prednje kotače. Ovaj obiteljskim kupcima namijenjen auto zbog toga je već izazvao negativne reakcije dijela zagriženih ljubitelja BMW-a naviklih na aute sa sportskim naglaskom.

Đukec, koji je u BMW stigao 2010. godine, a lani postao šef dizajna eksterijera, pojavljuje se u promotivnom videu za novi model u kojemu opisuje važnost ovog modela za BMW, te kako je za dizajnere bio izazov učiniti ovaj visok i prostran model dinamičnim.

Kupci će moći birati između tri motora – 1,5 litrenog trocilindričnog benzinca od 136 konjskih snaga (218i), četverocilindričnog dizelaša koji sa 150 konjskih snaga ubrzava do stotke za 8,9 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 205 km/h (218d), te četverocilindričnog benzinca 225i koji razvija 231 konjsku snagu, ubrzava do stotke za 6,8 sekundi i zaustavlja se na 235 km/h.

Model će biti predstavljen na auto-salonu u Ženevi u ožujku. Očekuje se da će na tržište biti pušten na jesen, no još nije sigurno koja će biti cijena. BMW-ova glasnogovornica rekla je da će u Njemačkoj početna cijena biti ispod 30.000 eura. Također je potvrđeno da će cijena u Velikoj Britaniji biti ispod 23.000 funti.

Izvor: VL