fbpx

PAKAO U UKRAJINI Bijela kuća Janukoviču: Odmah povuci policiju! Užasnuti smo pucanjem u vlastiti narod

– Prosvjednici su prekršili primirje – piše u priopćenju iz Ureda predsjednika Viktora Janukoviča u kojem se dodaje da je “opozicija iskoristila pregovore za kupovanje vremena, mobilizaciju i podjelu oružja prosvjednicima”

Nakon što su u srijedu navečer ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i oporba dogovorili primirje, u četvrtak je proglašen dan žalosti. Dogovor o primirju propao je jer se Kijevom danas proširio novi val krvavog nasilja.

17.15 – Bijela kuća poručila je ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču da odmah povuče sigurnosne snage s ulica Kijeva i političkim sredstvima riješi sukob. – SAD će zajedno s europskim saveznicima raditi na tome da se osude oni koji su krivi za nasilje u Ukrajini – piše u priopćenju Bijele kuće, donosi BBC.

– Užasnuti smo fotografijama na kojima ukrajinske sigurnosne snage automatskim oružjem pucaju u vlastiti narod – piše u priopćenju Bijele kuće u kojem poziva Janukoviča da poštuje pravo na miran prosvjed, a prosvjednike da djeluju miroljubivo.

– Pozivamo ukrajinsku vojsku da se ne uključuje u sukob koji se može i treba razriješiti političkim sredstvima. Upotreba sile neće razriješiti sukob, treba poduzeti jasne korake kako bi se zaustavilo nasilje i pokrenuo smisleni dijalog koji će smanjiti tenzije – nadalje piše u priopćenju. Dodaju da će SAD zajedno s europskim saveznicima pomoći ukrajinskom narodu da ujedinjenu i neovisnu Ukrajinu “vrati na put u bolju budućnost”.

17.04 – U raznim medijima i iz različitih izvora pojavljuju se različite brojke o poginulima i ozlijeđenima u sukobu. Dok je CNN-u šef liječničke službe prosvjednika rekao da je samo danas poginulo sto ljudi, a 500 ih je ozlijeđeno, RT piše da je ukrajinsko Ministarstvo zdravstva izvijestilo da je od utorka poginulo 64 ljudi. AP donosi da je samo danas u sukobima poginulo 70 aktivista.

Aktivistička skupina Anonymous “pohvalila” se da je srušila internetsku stranicu ukrajinske policije.

16.57 – Dok na ulicama traju borbe, u tijeku je i politička i diplomatska ofenziva sa zapada i istoka na Ukrajinu. O sastancima političara pročitajte OVDJE

16.14 – Oporbeni vođa Vitalij Kličko pozvao je građane da zaštite “živote, zdravlje i imovinu”. – Zajedno sa svojim susjedima i prijateljima, molim vas, ne dozvolite zločine na našim ulicama. Svi smo mi odgovorni za zaustavljanje ovog krvoprolića – rekao je Kličko, koji pokušava smiriti situaciju na ulicama, piše Reuters.

16.03 – Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da su “radikali zatočili 67 policajaca” te dodalo kako je nepoznata njihova sudbina. – Tijekom ekstremističkih napada na snage sigurnosti zatočeno je 67 policajaca – piše u priopćenju, donosi RT.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, na zahtjev predsjednika Janukoviča, u Kijev će poslati pravobranitelja Vladimira Lukina kako bi posredovao u razgovorima između vlade i opozicije, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Putin i Janukovič danas su razgovarali telefonski. – Poznato je da Lukin ima veliko diplomatsko iskustvo, poštuju ga borci za ljudska prava, a nekad je vodio veliku oporbenu stranku – kazao je Peskov.

15.53 – Ukrajinska vlada danas još nije objavila podatke o poginulima i ozlijeđenima, a Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je prije da je jedan policajac među poginulima. – Prosvjednici su prekršili primirje – pisalo je u priopćenju iz Ureda predsjednika Viktora Janukoviča u kojem se dodaje i da je “opozicija iskoristila pregovore za kupovanje vremena, mobilizaciju i podjelu oružja prosvjednicima – piše CNN.

15.45 – Danas do 15 sati poginulo je najmanje sto ljudi, a 500 ih je ozlijeđeno, rekao je CNN-u šef liječničke službe prosvjednika Oleg Musiy. Vođe prosvjednika tvrde da je proteklih dana u sukobima prosvjednika i policije poginulo 128 ljudi.

15.39 – Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova savjetuje hrvatskim državljanima da odgode putovanja u glavni grad Ukrajine Kijev “do smirivanja situacije”. Onima koji ne mogu odgoditi putovanje preporučuju “krajnji oprez i izbjegavanje mjesta sukoba”. Više pročitajte OVDJE

14.10 – Sigurnosnim snagama u središtu Kijeva dopuštena je upotreba vatrenog oružja u samoobrani. “Dvadesetog veljače s prozora kijevskog konzervatorija nepoznati su naoružani napadači otvorili vatru na djelatnike suda. Kako bi se osigurala njihova sigurnost, odlučeno je da se trupe premjeste na sigurnije mjesto te da im se dopusti uporaba vatrenog oružja u samoobrani”, izviješteno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

13.20 – “Situacija je komplicirana. Snajperisti gađaju naše policijske službenike. Pucaju iz snajpera i mitraljeza”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Sergej Burlakov. U sukobima su ubijena tri policajca, a više od 50 ih je ranjeno, većinom iz vatrenog oružja, izvijestili su iz ministarstva.

12.30 – Na meti vatre pobunjenika su i novinari. Kako je izvijestio RT, pucano je na jednog njihova novinara, ali je, nasreću, imao neprobojni prsluk. Pucano je i na ekipu koja je na snimala na terenu.

12.00 – Val nasilja koji je posljednjih nekoliko dana pogodio Kijev odrazio se i na nastupe njihovih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Iako je u srijedu prvi čovjek Ukrajinskog olimpijskog odmora Sergej Bubka pozvao sve sportaše svoje zemlje da ostanu u Rusiju i tako pokažu jedinstvo, iako je istaknuo kako i razumije njihovo pravo da odluče drukčije, gotovo polovica ukrajinske delegacije napustila je Soči.

11.50 – Prosvjednici u Kijevu napadaju službe sigurnosti vatrenim oružjem, među ostalim i snajperima. Prema nepotvrđenim izvješćima u današnjim je sukobima ubijeno najmanje 35 ljudi, javlja RT. BBC izvještava o najmanje 17 mrtvih. Pobunjenički snajperisti rasporedili su se po nekoliko krovova u Kijevu odakle pucaju po policiji. Pobunjenici su navodno zatočili 12 policajaca.

Iz ekstremističke skupine “Desni sektor” poručuju da će revolucija ići do kraja.

10.30 – Reutersov fotoreporter Vasilij Fedošenko javlja da je vidio 15 tijela prekrivenih dekama na kijevskom Trgu neovisnosti i u blizini tog glavnog gradskog trga. Rekao je da je riječ o civilima. RT javlja da je u ukrajinskom hotelu, koji su zaposjeli prosvjednici, došlo do pucnjave između prosvjednika i sigurnosnih snaga. Hotel se nalazi u blizini Trga neovisnosti i tamo živi većina članova parlamenta.

10.15 – Zbog sukoba policije i prosvjednika ispred predsjedničke palače spriječen je dolazak europskih izaslanika na sastanak s predsjednikom Janukovičem.

Prosvjednici i policija razmjenjuju Molotovljeve koktele i dimne granate, a koriste se i vodeni topovi. BBC javlja da se čuje i pucnjava, no nije jasno s čije strane.

Mnoštvo prosvjednika od gotovo 3000 ljudi potisnulo je sigurnosne snage s kijevskog Trga neovisnosti te zauzelo veliku koncertnu dvoranu, palaču Oktabrskij.

Evakuirana je zgrada ukrajinskog parlamenta u koju su, prema nekim informacijama, prosvjednici uspjeli ući, javlja RT. Istodobno se ispred zgrade okupilo nekoliko stotina vladinih pristaša.

Do pregovora Janukoviča i oporbe došlo je prije najavljenog sastanka Europske unije u Bruxellesu koja bi trebala odlučiti o sankcijama za Ukrajinu. Također, ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske pokušat će u Kijevu pronaći rješenje za okončanje napetosti.

BBC izvještava da su pobunjenici i tijekom noći palili vatru na Trgu neovisnosti te bacali Molotovljeve koktele na policiju koja je odgovorila vodenim topovima.

U neredima je u ovom tjednu u Kijevu ubijeno najmanje 26 ljudi, a stotine su ozlijeđene.

Izvor: Večernji list