fbpx

Policija privela 12 prosvjednika, pokušali se probiti do Vlade!

– Nije moja sramota što mi je loše! – ogorčen je Robert Orešković.

Iz Policijske uprave zagrebačke doznajemo kako je dosad u Zagrebu privedeno 12 osoba. Nakon okupljanja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu oko sto mladih ljudi, većinom BBB-a, krenula je Radićevom ulicom, prema Markovom trgu, ali ih je kod Kamenitih vrata zaustavila policija. Na svom putu prema Kamenitim vratima, bacali su petarde i pjevali “Zovi samo zovi”, a čulo se i “Za dom spremni”. Kada ih policajci nisu pustili, kod Kamenitih vrata su ostavili maslinove grančice i otišli Jurišićevom ulicom. Jedan od prosvjednika, Nikola Vidović, održao je govor u kojem je rekao da će se narod “probuditi za mjesec, dva” i pozvao na oružanu pobunu, pišu 24sata.

Tražili Linićevu ostavku

Prosvjednici su pred sjedištem SDP-a vikali “lopovi, lopovi” i tražili su da odstupi ministar financija Slavko Linić. Policija je privela jednog mladića koji je bacao kovanice ispred zgrade SDP-a. Nakon “posjeta” SDP-u, prosvjednici su se još jednom, preko Tomićeve, pokušali probiti do Markova trga, ali ih je policija “izolirala” kod Crkve svete Katarine. Isprovocirani njihovim reakcijama, policajci su krenuli na prosvjednike i priveli ih najmanje šestoricu. Ostatak prosvjednika je krenuo prema Glavnom kolodvoru.

Na središnjem osječkom trgu točno u podne okupilo se tek nekih 50-ak ljudi. Stigli su na prosvjed protiv Vlade. Tko ih je organizirao, ne znaju. Organizatori se nisu pojavili.

“Nije moja sramota što mi je loše!”

– Doznali smo za ovo preko Facebooka i poslije smo taj događaj dijelili između sebe, ali se organizatori uopće nisu pojavili – kaže studentica Marijana Katalenić koja je stigla s transparentom “Gdje je nestao čovjek?”. Zajedno s prijateljem Bernardom Bestvinom podržava svaku dobru incijativu.

– Pojavio sam se kako bih iskazao svoje nezadovoljstvo. Nije moja sramota što mi je loše! – ogorčen je Robert Orešković. Kao i Marijanu, zasmetalo ga je što se nisu pojavili organizatori. Slične stvari, dodaje, i sami su organizirali, ali su prethodno okupljanje prijavili uredno policiji kako bi sve bilo regularno.

– Kako možemo očekivati da se nešto promijeni kada se ne držimo vlastitih riječi koje govorimo – poručio je razočarani Robert. Na središnjem osječkom trgu u subotnjoj šetnji gradom pojavio se i osječko-baranjski župan te predsjednik HDSSB-a dr. Vladimir Šišljagić koji je odbacio navode da iza organizacije i poziva na ovaj prosvjed stoji njegova stranka. – HDSSB kada nešto organizira, onda to bude i organizirano. Optužbe da smo organizili prosvjed u subotu točno u podne, očito ne stoje – rekao je on.

50-ak prosvjednika u Rijeci

“Liniću, odlazi!” poručilo je pedesetak prosvjednika koji su danas u podne prošli riječkim Korzom. Okupili su se na mirnom prosvjedu kojemu su se odazvali preko društvenih mreža.
Vlada ne funkcionira onako kako bi trebala i nije sposobna osigurati građanima normalan život, pa bi trebala odstupiti i prepustiti sposobnijima vođenje države, poručili su zabrinuti stanjem u Hrvatskoj.

Poznati riječki buntovink Marin Miočić Stošić Vladi zamjera što nije provela tri najvažnije reforme, a pridružila mu se i Slavica Šota ispred Riječkog pokreta otpora.
– Reformu hrvatskog teritorija na način jednog novog teritorijalnog preustroja, nije pročistila javne službe od političkih podobnika i općenito te političke nomenklature, roda i poroda, a ono što je najbitnije, nije koncipirala Zakon o radu kako bi dinamizirala naš gospodarski život s kojim bi se mogli uhvatiti Europe – kazao je Miočić Stošić.

Na Facebook stranici “Otpor sistemu! (Rušimo Vladu)” pisalo je da su prosvjedi “rat s korumpiranom Vladom”. “Hrvatice i Hrvati, vrijeme je da se izvrši udar na ovu vlast, zar ćete vječno blejati po Facebooku i ništa ne činiti?”, pišu pokretači grupe u predstavljanju prosvjeda te dodaju pitanje “hoćete li dopustiti da vaša djeca ili unuci budu gladni kruha”.

“Nema smisla boriti se preko tipkovnice”

“Moramo izboriti konačnu pobjedu hrvatskog naroda nad izdajicama i lopovima koji nam oduzimaju zadnji pedalj zemlje, zadnju kunu iz džepa”, pišu organizatori prosvjeda u oštrom pozivu na demonstracije protiv Vlade i dodaju kako se “nema smisla boriti se preko tipkovnice”.

“Idemo na ulice boriti se ili ćemo živjeti na ulici”, pišu organizatori prosvjeda. Facebook stranicu grupe koja organizira prosvjed uređuje osoba pod nadimkom Dmitar Zvonimir.

Izvor: Večernji list