fbpx

Pozdrav Suncu dobija više svjetla i novi softver

Grad Zadar poduzeo je opsežne popravke na instalaciji Pozdrav Suncu kojima bi u budućem razdoblju trebale biti otklonjene teškoće koje su ometale normalan rad te najpopularnije turističke atrakcije u Zadru.

Prema riječima Nikole Štokova koji je u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti Grada Zadra zadužen za održavanje i popravke instalacije Pozdrav Suncu, ovoga tjedna trebali bi biti dovršeni radovi na izmjeni električnih vodova ukoliko dopuste vremenske prilike.

Osvjetljenje na obali

– Nakon toga više neće biti problema sa svjetlima koja osvjetljavaju kraj rive što je dosta bitno za sigurnost ljudi, pogotovo djece koja se tamo igraju i zalete prema moru, pa u večernjim satima ne vide gdje je rub obale. Isto tako i za brodove kojima je osvjetljenje važno za orijentaciju gdje se nalazi kraj. Kada promijenimo vodove koji su dotrajali zbog vremenskih uvjeta u kojima su radili, više neće biti problema s tim.

– Što se tiče same instalacije Pozdrav Suncu, tu smo pred kraj prošle godine kad smo imali određene radove dosta toga napravili i popravili. Podignuti su upravljački boksovi koji su se nalazili niže, a i iz njih su se slali impulsi na led svjetla u pločama na površini. Iako je bila postavljena drenaža koja je trebala rješavati nakupljene oborine u relativno kratkom roku, ekstremni vremenski uvjeti s obiljem padalina kojima smo izloženi već mjesecima, naplavljivali su instalaciju, kabeli su ležali u vodi, kao i boksovi, i dolazilo bi do proboja. To smo sanirali, boksovi su podignuti u zrak i zaliveni smolom tako da će i to biti riješeno – kaže Štokov.
Kad su već došli do samoga kraja radova, primijetili su i jednu grešku u softveru koja se do sada nije pojavljivala, a zbog koje se se slika u pločama smrzavala ili potpuno gasila.

– Zbog te smo greške morali konzultirati proizvođače iz Njemačke da nam u tome malo pomognu jer se ipak radi o delikatnijim uređajima koji se nisu serijski proizvodili već posebno za ovu namjenu. Nastojimo servisirati instalaciju na način da budu svi ti dijelovi dobavljiviji i dostupniji, s povoljnijim cijenama nego do sada, jer se radi o instalaciji koja je za nas vrlo važna, ona ima veliko značenje za Zadar i bitna je za turizam, tako da bude stalno u funkciji.

– Kad riješimo tu grešku na softveru, slika više neće biti smrzunuta i instalacija će opet funkcionirati normalno. Puno se toga nije moglo znati na početku u smislu održavanja svih uređaja jer se ipak radi o unikatnoj instalaciji koja u ovakvom obliku ne postoji nigdje na svijetu. U početku je bio sklopljen ugovor s jednom tvrtkom za održavanje instalacija. Radilo se o manjem paušalnom iznosu jer se nisu očekivalo neki veliki kvarovi, ali smo se onda suočili s problemom vandalizma koji nismo očekivali.

Nismo znali da će netko razbijati ploče i to nam je najveći problem bio. A onda su počeli odlaziti i konektori koji su bili u vodi… Sad nakon ovog zadnjeg servisa svi ti veći problemi trebali bi biti otklonjeni i utjecaj atmosferilija puno manji nego do sada – ističe Štokov dodajući kako će radovi na elektroinstalacijama iznositi oko 60 tisuća kuna, a troškovnik će biti dodatno proširen i zbog izmjene popucanih ploča.

Nepotpuna interakcija

Zašto instalacija nikada nije zaživjela prema prvobitnom projektu arh. Nikole Bašića prema kojemu su ploče trebale svijetliti u ritmu sviranja Morskih orgulja, a palile bi se i hodanjem na njima?

– To je arhitekt Bašić dobro bio zamislio, on je htio povezati u interakciji Morske orgulje i Pozdrav Suncu, te senzorima za pokret još dodatno aktivirati svjetlosne kretnje. Međutim taj dio nije tada kad je sve rađeno riješen do kraja, problem je bio s tim pretvaranjem zvučnog signala u videosignal, a za pretvaranje pokreta u videosignal trebala su dodatna pojačala i konverteri što u one vrijeme kad je preuzeto od Grada još nije bilo riješeno. Mada su senzori postojali što se čulo po onom “škljocanju“ pri hodnji preko instalacije, taj signal nije mogao biti prenijet na ekran. Fotonaponski moduli jesu u funkciji i proizvode otprilike četvrtinu energije koju instalacija troši – kazao je Štokov.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas