fbpx

Pred Saborom preko tisuću prosvjednika: Sindikati najavili peticiju za prijevremene izbore

Prosvjednici protiv donošenja zakona o radu u predloženom obliku kojim se, kako tvrde sindikati, smanjuju radnička prava u korist poslodavaca i kapitala, okupili su se na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića odakle su otišli na Markov trg gdje je započeo prosvjed ispred Hrvatskog sabora.

Prosvjednici na Markovu trgu održavaju govore koje upućuju vladajućima. Potporu prosvjednicima došao je dati i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić.

Kolonu, u kojoj je po novinarskim procjenama oko tisuću ljudi, predvode sindikalni čelnici. Oboružani su mnogobrojnim transparentima: “Tko laže, taj krade”, “Dosta nam je kopanja po smeću da prehranimo djecu i unučad”, “Pošteno ste nas prevarili”,”Provizija lopovi 7 posto, Linić – Milanović”…

Ženska fronta za radna i socijalna prava na prosvjed je došla s crnom kutijom u kojoj je “eksploziv” – tu su radni zakoni koji su na štetu svih nas!

U Saboru se očekuje rasprava o predloženim izmjenama Zakona o radu, koju će prosvjednici pratiti preko velikog video zida, a sindikalni čelnici sa saborske galerije.

Prosvjedni skup se održava u organizaciji pet sindikalnih središnjica, koje traže povlačenje tog zakonskog prijedloga. Upozoravaju da bi takav zakon, suprotno najavama predlagatelja, doveo do još veće nezaposlenosti, a radnici će, ocjenjuju, postati roba i sigurnost njihovih radnih mjesta upitna.

Sindikati se također protive produljenju radnog vremena i zapošljavanju radnika preko agencija.

Upozoravaju da kod poslovno uvjetovanog otkaza poslodavac više nije dužan radniku ponuditi neko drugo radno mjesto i protive se skraćivanju otkaznog roka. Uloga sindikata se minorizira i ograničava pravo na štrajk, upozoravaju sindikalci.

Prosvjednici zvižde, nose sindikalna obilježja i transparente.

Sindikati i HDZ-ovci napustili Sabor zbog Mrsića, najavili potpise za prijevremene izbore

Hrvatski je sabor jutrošnje zasjedanje započeo stankom koju su, zbog najavljene rasprave o Zakonu o radu, zatražili klubovi zastupnika HDSSB-a, Hrvatskih laburista, HDZ-a, SDSS-a, HNS-a te nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Stanku zbog stanja u rovinjskoj Mirni i pulskoj Areni zatražili su pak nezavisni zastupnik Damir Kajin i HSU-ov Silvano Hrelja.

Nakon što je krenula rasprava i nakon što je za govornicu došao Mirando Mrsić kako bi govorio o izmjenama Zakona o radu, saborske klupe napustili su zastupnici HDZ-a te čelnici sindikata koji su došli pratiti raspravu.

Nakon što su demonstrativno napustili Sabor, čelnici sindikata obratili su se okupljenim prosvjednicima i poručili da će početi prikupljati potpise za peticiju za prijevremene izbore.

Sindikati: izmjene ZOR-a prilika za legitimiranje zastupnika

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je kako je saborska rasprava o izmjenama Zakona o radu, planirana za danas, prigoda da se zastupnici legitimiraju, tko je na strani radnika i naroda, a tko se svrstao na drugu stanu.

“Na zastupnicima je da se legitimiraju, a na sindikatima da to znaju prepoznati i djelovati”, izjavio je Sever novinarima u Saboru, ispred kojeg traje radnički prosvjed.

Sindikalni čelnik Ozren Matijašević očekuje, pak, da rasprave o predmetnim izmjenama neće ni biti, odnosno da će zastupnici poslušati glas razuma i privremeno odgoditi raspravu.

Riječ je o esencijalnom zakonu koji ima smisla ako se donosi društvenim konsenzusom, rekao je Matijašević.

Najavio je da će, ako odgoda izostane, sindikalni predstavnici biti na saborskoj galeriji i svojom nazočnošću pokušati utjecati na svijest saborskih zastupnika i zastupnica.

Sever je također najavio da će sindikati dobro proanalizirati jučerašnji štrajk solidarnosti s radnicima koji rade, a ne primaju plaću i pripremiti se za dalje.

Izvor: Index.hr