fbpx

Priča koja nikad neće dosaditi

Dupkom ispunjena dvorana HNK Zadar dočekala je jučer čak tri puta Plesnu haljinu žutog maslačka. Još jedna scenska izvedba već dobro poznatog uprizorenja Sunčane Škrinjarić naišla je na veselje onih najmlađih koji su uživali u zgodama i nezgodama malog maslačka koji nikako da si napraviti haljinu za proljetni ples. Uporno ga guraju drugi cvjetovi, čas jasmin, čas perunika, no na kraju se i maslačku posreći pa tako i ovaj cvjetić u noći uoči bala dobije predivnu bijelu haljinu satkanu od paučine.

Plesna haljina žutog maslačka napravljena je po bajci Sunčane Škrinjarić koja se već godinama nalazi na popisu obvezne lektire za niže razrede osnovne škole. Riječ je o priči u kojoj i djeca i odrasli mogu naći nešto za sebe. Vrijeme radnje predstave je proljeće kad se u prirodi sve budi, a cvijeće se priprema za najveći ples sezone. Nakon brojnih muka naposljetku svoju haljinu dobije i maslačak, i bez obzira što ju je na kraju otpuhao neki dječak, ovaj cvijetak je izvršio svoju misiju i zaspao sretan.

Priča je to koja se iznova ponavlja svako proljeće, a stara je koliko i sam svijet.

Inačica izvedena jučer u HNK nastala je kao razrada plesne predstave napravljene prethodno s Plesnim odjelom Glazbene škole Blagoje Bersa.

Pauka je utjelovio Vinko Radovčić, Maslačka Tomislav Eškinja, dok su cvjetovi bili Martina Ružić, Nikolina Dolfić, Danica Nenadić, Maja Stipaničev, Natali Perić, Ena Cupać i Lucija Mrvičić. Za odabir glazbe i izvedbu bio je zadužen Nebojša Lakić, a tehničku podršku Tomislav Kraljević Šome.

Izvor: Zadarski  list