fbpx

Proljetni start iz snova

Kada je Mirko Hrgović u 65. minuti s kreča zabio za vodstvo Zadra protiv Rijeke teško se moglo zaključiti da će to ujedno biti i jedini zgoditak koji će gledatelji na Stanovima vidjeti te večeri. Još dalje od toga bili smo u 70. minuti kada je najlošiji akter te večeri sudac Damir Batinić, Marina Cona nakon jednog bezazlenog duela s Benkom poslao pod tuš. Što onda reći za 83. minutu kada je “čovjek u crnom” Conu pridružio i Mirka Hrgović, a uz to svirao najstrožu kaznu za Riječane. Međutim, ima Boga, a lopta je i dalje okrugla. Mladen Matković, Zadrova hobotnica, skinuo je udarac Benka s kreča i krenulo je otkucavanje posljednjih 10 minuta u kojima su se Zadrani “bacali na glavu” ne bi li sačuvali teško stečeno vodstvo. Kako to obično biva sreća prati hrabre. Sudac Batinić nakon četiri minute sudačke nadoknade nije imao što čekati. Uzeo je zviždaljku i odsvirao kraj, a na travnjaku i na tribinama počelo je veliko slavlje momčadi Ferde Milina.

Na glavu

Zadar je tako u nogometno proljeće krenuo s dvije pobjede na svom travnjaku. Tko se tome mogao nadati? Nakon što su u prošloj sezoni Zadrani samo jednom slavili na svom travnjaku sada im je u dva proljetna kola to pošlo za nogom čak dva puta. Svaka čast. Ovom pobjedom nad Rijekom koja je realno među tri najkvalitetnije momčadi Lige Zadar se utvrdio na 7. mjestu prvoligaške ljestvice s pet bodova prednosti ispred Slaven Belupa, a osam ispred Osijeka. Posljednjeplasiranom Hrvatskom dragovoljcu momčad sa Stanova bježi velikih 13 bodova. Možda je još rano za utvrditi, ali ne možemo se oteti dojmu da je 14 kola prije kraja sezone, Zadar na korak od osiguranja ostanka u prvoligaškom društvu. Samo, bilo bi jednostavno šteta sada stati i napokon ne napraviti iskorak prema gornjem domu. Ujedno i opasno jer ipak ništa još nije gotovo.

Što se tiče ostalih dvoboja 22. kola tu i nije bilo prevelikih iznenađenja. Dinamo je na Maksimiru bio bolji od Splita, završilo je 2:1 za “modre”. Iako je momčad iz Parka mladeži preko Kvesića došla u vodstvo u 19. minuti, Junior Fernandes je s dva zgoditka Mamićevim pulenima priskrbio pobjedu. I zadržao ih na pet bodova prednosti ispred Hajduka (s utakmicom manje) koji je na Poljudu identičnim rezultatom bio bolji od Hrvatskog dragovoljca. Pašalić je doveo “bile” u vodstvo, Milić potvrdio pobjedu, a Mrčela u sudačkoj nadoknadi zabio počasni zgoditak za dragovoljce. Lokomotiva je u 22. kolu imala težak zadatak na stadionu Aldo Drosina. Čak možemo reći da nisu bili u ulozi izrazitog favorita. Međutim, Ivkovićeva momčad očito je željela zadržati treće mjesto i na kraju je završilo 2:4 u korist lokosa koji sada imaju 39 bodova. Rijeka je porazom u Zadru ostala na 39, ali kao i Dinamo ima utakmicu manje. Split je ukopan na 5. mjestu s 31 osvojenim bodom, a Puljani su do sada sakupili 29. Osijek je nakon prošlotjednog poraza u Zadru u svom Gradskom vrtu do nogu potukao Slaven Belupo. Završilo je 4:1, interesantno je utvrditi da su svih pet golova postigli Osječani (autogol Bralića).

U Park mladeži

Kao što je poznato u 23. kolu Zadrane očekuje gostovanje u gradu podno Marjana. Ali, ne na Poljudu, već u Parku mladeži. Split je ranjen nakon dva uzastopna poraza što je rezultiralo promjenom trenera Stanka Mršića koji ih je do sada vodio. Hoće li ova šok terapija uroditi plodom kod “crvenih” ostaje za vidjeti. U svakom slučaju nakon pobjede nad Rijekom Zadar posve rasterećen putuje u Split. Bez imperativa, a uz ovakav pristup koji su pokazali u prva dva proljetna kola niti prva proljetna gostujuća pobjeda ne čini se kao nemoguća misija. Zadrani su do sada već puno učinili i zaslužili su da im na pleća ne stavljamo nikakav teret. Pa čak i po cijenu da se iz Splita vrate bez iti jednog boda.

Vodeći Dinamo će u susjedstvo na noge Hrvatskom dragovoljcu i tu za “modre” ne bi trebalo biti većih problema. Barem ako se baci pogled na ljestvicu i utvrdi da se sastaju prva i posljednja momčad Prve HNL. Derbi kola igrat će se na Maksimiru gdje će trećeplasirana Lokomotiva dočekati drugoplasirani Hajduk. Za očekivati je otvorenu utakmicu u kojoj su sva tri znaka sportske prognoze itekako moguća. I Hajduk i Lokomotiva žele nastaviti pobjednički niz. Tko zna, možda završi miroljubivo, podjelom bodova. Rijeka će rane zadobivene na Stanovima liječiti protiv Osijeka na svojoj Kantridi. Osijek se ovoga proljeća pokazao kao ozbiljan suparnik i ako momčad Matjaža Keka pod hitno ne ubaci u višu brzinu neće lako do troboda protiv Slavonaca. Na Stanovima naravno priželjkuju buđenje Rijeke. Slaven Belupo će nakon debakla u Gradskom vrtu dočekati prijatelje iz Istre. Farmaceutima su bodovi nasušno potrebni, a Pamićeva momčad želi isprati gorak okus poraza od Lokomotive. S obzirom na odlične partije Puljana u gostima dajemo im blagu prednost u ovom dvoboju. Zar treba naglašavati da neizvjesnosti neće nedostajati.

 Izvor: ZL