fbpx

Protiv miješanja u ukrajinski sukob 70% Rusa

Državni udar: Rusija je otvoreno istupila i osporila legitimnost nove vlasti u Ukrajini, premijer Medvedev kaže da su ‘proveli oružanu pobunu’.

Rusija je u ponedjeljak otvoreno istupila i osporila legitimnost nove vlasti u Ukrajini, ruski premijer Dmitri Medvedev kaže da su oni koji su sada na vlasti proveli “oružanu pobunu”, dakle državni udar. Prije toga, nova je vlast u Kijevu objavila da su za opozvanim predsjednikom Viktorom Janukovičem raspisali tjeralicu zbog odgovornosti za ubojstva prosvjednika i on sada strahuje da mu prijeti sudbina rumunjskog diktatora Ceausescua.

Spreman na bijeg

Rusija je prije toga povukla svog veleposlanika u Ukrajini u Moskvu na konzultacije. Dok ruski lideri osporavaju legitimnost nove vlasti, Rusi, u jednom istraživanju koje je provela agencija VTsIOM širom Rusije ispitujući 1600 ljudi, velikom većinom od 70 posto kažu da ne žele da se Moskva miješa u sukob u Ukrajini! K tome, 94 posto ispitanih ne želi da se ukrajinski scenarij ponovi u Rusiji. Gdje se krije Janukovič, nitko još ne zna pouzdano, navodno je u nedjelju bio na Krimu, u svojoj rezidenciji u Balaklavi pokraj Sevastopolja, a tu je pak smještena ruska flota. Navodno je tamo spremna luksuzna jahta znakovitog imena “Bandido” kojom bi trebao pobjeći u Rusiju.

U međuvremenu u blizini Janukovičeve rezidencije Međigirja u Kijevu nađeni su papiri u kojima su podaci o automobilu novinarke Tetjane Čornovil, koja je pisala o korupciji državnog vrha pa je 25. prosinca njezin automobil zaustavljen, ona izvučena iz njega, divljački pretučena i ostavljena, no preživjela je. O istrazi protiv nje osobnu je brigu tada vodio tadašnji ministar unutarnjih poslova Vitalij Zaharčenko, ali upravo je on bio na meti njezinih novinarskih istraga, kao i ukrajinski glavni državni odvjetnik Viktor Pšonka, odnosno njihova imanja.

Poljacima sve jasno

U međuvremenu je Poljska objavila da predsjednika Janukoviča tretira kao bivšeg predsjednika.

– Poljska smatra da je predsjednik Janukovič bivši predsjednik, svrgnut revolucijom. Međutim, vlasti su provocirale tu revoluciju i zato je ona opravdana – rekao je Roman Kuźniar, savjetnik za vanjske poslove poljskog predsjednika. Savjetnik poljskog predsjednika uvjeren je da Janukovič neće dobiti zaštitu i da neće biti u stanju organizirati kontrarevoluciju. I zaista je zasad mirno na istoku zemlje pa se i u Harkivu oni koji podržavaju prosvjednike s kijevskog EuroMajdana drže podalje od onih kojima se preokret ne sviđa. Na Majdanu u Harkivu, jednom od najvećih trgova u Europi, nešto je življe bilo u subotu, a u ponedjeljak se po 200-300 ljudi okupilo na dvije suprotstavljene strane, javlja BBC.

U glavnom gradu Kijevu u ponedjeljak je bilo mirno, kao i u Donjecku, gradu blizu ukrajinsko-ruske granice, u čijoj je okolici rođen i Viktor Janukovič, u miješanom braku oca bjelorusko-poljskog podrijetla i majke iz rusko-ukrajinskog braka. U Kijevu se raspravljalo o novom šefu sigurnosne službe, Vitalij Kličko predlaže da svi koji promoviraju separatizam odgovaraju pred zakonom.

U cijeloj je Ukrajini samo Krim ruski
Kad se govori o podjeli Ukrajine na proruski istok i proeuropski zapad, mnogi Ukrajinci kažu da takva podjela odgovara – Rusima. Jer, kažu, a to potvrđuju i podaci, u Ukrajini su u većini Ukrajinci s obje strane Dnjepra. Karta pokazuje kolik je udio Ukrajinaca u oblastima na koje je zemlja podijeljena. Samo Krim, odakle je Staljin protjerao Tatare i doselio Ruse, većinski je ruski, a nešto više Rusa ima u dvjema oblastima na ruskoj granici. U jednoj od njih, Donječkoj, rođen je 9. srpnja 1950. godine Viktor Janukovič.

Bez 35 mlrd. dolara strane pomoći Ukrajina će bankrotirati
Ni manje ni više nego 35 milijardi dolara pomoći traži prijelazna vlast u Kijevu, koju vodi privremeni predsjednik Oleksander Turčinov, inače blizak suradnik Julije Timošenko u njezinoj stranci Batkivščina.

– Situacija je u Ukrajini, u prvom redu u ekonomiji, katastrofalna, državna blagajna je prazna – rekao je Turčinov parlamentu.

Iz Rusije, pak, stižu vijesti da od obećanih 15 milijardi dolara zasad neće biti isplata, sve dok se ne uspostavi nova vlada. A Europska unija će, također poslije formiranja nove vlade ‘vjerojatno biti spremna dati 20 milijardi eura za provođenje reformi u zemlji’, izjavio je Elmar Brok, šef vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, Nijemac iz redova CDU-a Angele Merkel. Dakle, Rusi su nudili 15 milijardi dolara, EU priprema 27 milijardi, a Ukrajinci traže čak 35 milijardi.

– U Ukrajini nije problem u novcu i nije dobro ako svoj položaj na razmeđu istoka i zapada nastoje iskoristiti da dobiju što više. Tamo valja urediti državu, postaviti strukturu, postići stabilnost, uspostaviti dobre procedure, pa će novac doći sam – kaže ekonomist Ljubo Jurčić.

Ističe da bi za uspostavljanje države trebalo oko 10 milijardi dolara, a kad bude postignuta politička stabilnost i sve drugo će se razvijati. Zemlja u kojoj vladaju oligarsi, na zapadu ima žitnicu, na istoku industriju, u prvom redu to su čeličane i metalna industrija.

– Ukrajina može samu sebe izdržavati – kaže Jurčić.

U ovom trenutku, u Ukrajini je nezaposlenost manja nego u EU, ali je prosječna plaća svega 300 eura, u Rusiji 600, a u EU 1400 eura. Ukrajinci moraju živjeti s malo novca, dok su se politički vođe tijesno isprepleli s krupnim kapitalom, i to političari svih boja, od Julije Timošenko, ‘plinske princeze’, koja se obogatila prije političkog uspona, do Viktora Janukoviča, svrgnutog predsjednika, koga vežu s velikim oligarsima.

Oligarsi se u ovom trenutku dijele na naše i njihove, pa Rinat Ahmetov, jedan od najbogatijih Ukrajinaca, važi za Janukovičeva oligarha, uostalom on je i član Janukovičeve Stranke Regija, a vlasnik je kluba u kom igra Darijo Srna.

Drugi je Petro Porošenko, ‘kralj čokolade’, koji je pak podržavao je vođu Narančaste revolucije 2004. godine Viktora Juščenka, bio i na političkim funkcijama, no tumači se da je sebi to mogao priuštiti jer njegova industrija čokolade i bombona ne ovisi o milosti političkog vrha u Kijevu, za razliku od oligarha koji imaju metalnu industriju.

Izvor: Večernji list