fbpx

Rusija spremna ući u rat zbog Krima!

Rusija je spremna ući u rat zbog Krima kako bi zaštitila etničko rusko stanovništvo i vojnu bazu, kazao je za Financial Times visoki dužnosnik ruske vlade. ‘Ako se Ukrajina podijeli, to će pokrenuti rat’, rekao je ruski dužnosnik
‘Ako se Ukrajina podijeli, to će pokrenuti rat’, rekao je visoki dužnosnik iz ruske vlade.

Naime, u kolovozu 2008., ruski su vojnici napali Gruziju nakon što je gruzijska vojska pokrenula iznenadni napad na separatističku regiju Južnu Osetiju u nastojanju da uspostavi dominaciju.

Krim je ukrajinski poluotok smješten na sjevernoj obali Crnog mora. U političkom smislu predstavlja Autonomnu Republiku Krim koja se nalazi u sklopu Ukrajine.

Krim je jedina ukrajinska regija gdje su etnički Rusi većina i obuhvaćaju oko 60 posto od ukupno dva milijuna stanovnika. Od 18. stoljeća pa sve do prije samo 60 godina poluotok je bio dio Rusije. I dok Ukrajinu tresu prosvjedi, na Krimu jača proruski separatizam. Iako je protuzakonito otvoreno zagovarati separatizam u Ukrajini, mnoge proruske organizacije pozivaju na ‘jačanje autonomije Krima’ u slučaju da vlada predsjednika Viktora Janukoviča postigne neki kompromis s, kako je oni nazivaju, ‘fašističkom oporbom’.

Ukrajinski predsjednik objavio je u petak da pokreće postupak formiranja vlade nacionalnog jedinstva i najavio je održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora te povratak na ustav iz 2004. sa smanjenim predsjedničkim ovlastima. Vođe oporbe prihvatili su njegovu ponudu i sporazum je potpisan u petak nešto iza 16.00 sati po ukrajinskom vremenu. Kako će Rusija reagirati na to, tek treba vidjeti.

Izvor: Tportal.hr