fbpx

ŠEF UREDA ZA JAVNU NABAVU “Natječaj je već proveden, Vlada ne može samo tako vratiti Audije”

Predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu Dario Janković izjavio je danas da je njegov Ured dobio od ministarstava specifikaciju za nabavu Vladinih automobila, među kojima i za luksuzne audije koji su podigli buru u javnosti.

ojedina ministarstva izradila su specifikacije za nabavu automobila, a Ured za javnu nabavu samo je standardizirao i obavio postupak, rekao je Janković novinarima koji su ga pitali tko je naručivao automobile za Vladu, među kojima je i devet audia A 6, s obzirom da premijer i ministri kojima su namijenjeni kažu da s tim nisu imali veze – niti su ih naručivali, niti znaju kakav će automobil dobiti.

“Ured za javnu nabavu dobiva specifikaciju koju im pošalju ministarstva, a mi standardiziramo postupak i provodimo daljnu proceduru nabave”, rekao je Janković na Forumu za predstavljanje sustava javne nabave u Hrvatskoj.

Natječaj je proveden i ne može se poništavati, odgovorio je Janković na novinarski upit mogu li se automobili vratiti ako ih ministri ne žele. Neslužbeno se, naime, čulo da je jedan ministar, nezadovoljan odjecima u javnosti, odlučio da neće prihvatiti novi audi A 6.

Po zakonskoj proceduri, od provedenog natječaja za javnu nabavu i kupnje automobila Vlada može odustati samo ako bi odabrani ponuditelj na to pristao. U suprotnom, ako bi Vlada odustala od toga, morala bi ga obeštetiti, i to samo ako on pristane.

Država će preko operativnog leasinga uzeti više od 1500 novih vozila, uglavnom namijenjenih MUP-u, objavio je prošlog tjedna Državni ured za središnju javnu nabavu. Negodovanje u javnosti izazvala je nabava skupocjenih audija za potrebe ministara.

Ministri su se pak danas ograđivali od trošenja novca poreznih obveznika na luksuzne Vladine automobile.

“Svi smo mi u ministarstvima doista smanjili troškove. Štedi se na svim razinama i sve moguće troškove smanjili smo na najmanju moguću razinu”, rekla je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić odgovarajući na novinarski upit može li se njezina nedavna izjava “da su ministarstva na minimalcu” staviti u kontekst nabave skupocjenih automobila.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je da će na posao i dalje dolaziti svojim automobilom, a u službene će svrhe koristiti službeni auto koji mu dodijeli Vlada.

“Niti sam raspisivao natječaj, niti sam birao automobile. I dalje ću se dovoziti na posao svojim autom, a kad idem na službene stvari, vozit ću se u službenom, onom koji je nabavio Ured za javnu nabavu”, kazao je Maras novinarima nakon predstavljanja programa Poduzetnički impuls za 2014.

“Meni je svejedno u kojem ću se autu voziti. Bitno je da je auto funkcionalan i da može voziti od točke A do točke B. Sada se vozim u posuđenom autu, moje ministarstvo nema auto više srednje klase pa se vozim u autu Ureda za zajedničke poslove”, kazao je Maras.

Na upit nije li malo previše u doba krize nabavljati aute od pola milijuna kuna i nije li se moglo jeftinije, Maras je rekao kako mu je žao što nije bilo takva interesa kada se nabavljao auto za bivšeg premijera Ivu Sanadera.

“Žao mi je što nije bilo toliko pitanja prije pet, šest godina, kada se ukradenim novcem kupovao BMW za bivšeg premijera. A da ste pitali, možda bi saznali da je taj novac ukraden”, rekao je Maras.

Izvor: JL