fbpx

TAJNA SNIMKA O UKRAJINI Zamjenica Johna Kerryja: “Kličko mi nije za premijera. A EU? Ma je*eš njih!”

Na internetu se pojavila snimka telefonskog razgovora američkog veleposlanika u Ukrajini Geoffreyja Pyatta i Victorije Nuland, pomoćnice američkog državnog tajnika Johna Kerryja zadužene, između ostalog, za područje Ukrajine.

Tijekom četverominutne konverzacije, koja je navodno vođena neposredno nakon što je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič oporbenim vođama Arseniju Jacenjuku i Vitaliju Kličku ponudio poziciju premijera i premijerova zamjenika, Pyatt i Nuland razglabaju o američkoj poziciji i kako bi se Washington trebao postaviti prema situaciji.

‘Nisam baš sigurna da je on dobar izbor’, govori Nuland o nekadašnjem boksaču Kličku.

U jednom trenutku ona spominje glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona koji je u Kijev poslao svog izaslanika da proba ‘ispeglati’ situaciju, a zatim iznosi vrlo jasno gledište o načinu na koji se oko ukrajinske krize postavila Europska unija.

‘Ma znaš što, jebeš Europsku uniju’, kazala je Nuland ambasadoru.

Prva osoba koja je na društvenim mrežama spomenula postojanje ovog razgovora je Dmitrij Loskutov, pomoćnik ruskog vicepremijera Dmitrija Rogozina. On je na svom profilu na Twitteru objavio link na snimku, upućujući upravo na dio gdje Nuland spominje EU.

U Washingtonu nitko dosad nije zanijekao autentičnost snimke. Dapače, glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je nakon kraćeg natezanja s novinarima kazala da ni u jednom trenutku nije ustvrdila da snimka nije autentična. ‘Ne bih se upuštala u predetaljne analize jednog telefonskog razgovora. To je poziv koji je trajao tek nekoliko minuta i sasvim sigurno nije ogledan primjer uobičajenih razgovora koje vodimo na dnevnoj bazi’, rekla je.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney odbio je komentirati sadržaj snimke, ali je ispalio strelicu prema Moskvi. ‘Video je prvi spomenuo na Twitteru dužnosnik ruske vlade. Mislim da to govori nešto o ruskoj ulozi u ovome’, rekao je.

Izvor: JL